Connect with us

technokrata

Hordozható víztisztító – high-tech mag nélkül

Smart home

Hordozható víztisztító – high-tech mag nélkül

Módszerek az energiaválság idejére.

Korunk egyik nagy problémája az éghajlatváltozás, és az ivóvíz egyre csökkenő készlete. Óvatosságra intett minket már 1955-ben Neumann cikke, ami a Fortune magazin egyik számában jelent meg, Túlélhetjük-e a technológiát? címmel. Rá egy évvel (Revelle kezdeményezésével) kezdődött meg ugyanis a légkör CO2-tartalmának figyelemmel követése.

Mindemellett, az IT térhódításával az előállított és a nyomtatásra, írásra felhasznált papír mennyisége az utóbbi két évtizedben több mint duplájára növekedett, ez a tendencia pedig már elérte a fejlődő országokat is. A növekedés nem csak az otthonokban elterjedő nyomtatóknak köszönhető, hanem a vállalatok, intézmények ésszerűtlen papírfelhasználásának is.

Jóllehet, a káros anyagok egyre inkább halmozódnak a légkörben, és a bolygó folyóit kiszáradás fenyegeti, ne feledkezzünk meg az ivóvízigény megtöbbszöröződéséről sem. Ne lepődjünk meg, ha a becslések igaznak bizonyulnak, és 2025-ben az emberiség 60 százaléka vízgondokkal küzd majd.

A Siemens hordozható víztisztító készülékének köszönhetően egészséges ivóvízzel láthatók el a legeldugottabb helyek is, ahol nincs vezetékes víz. A SkyHydrant névre hallgató rendszer úgy működik, hogy körülbelül 20.000 ultravékony szálból álló nyalábon szivattyúzzák át a vizet, amelyen minden kórokozó fennakad, amelyik 0,1 mikronnál nagyobb átmérőjű. Az így nyert ivóvíz minősége felülmúlja az egészségügyi világszervezet, a WHO által előírt specifikációt. A rendszerhez sem elektromos energia, sem kémiai tisztítóanyagok nem szükségeltetnek, és csekély, pár eurócentes egy főre eső évi költségét még a legszegényebb fejlődő országokbeli közösségek is megengedhetik maguknak. Egy ilyen helyszín például, ahol a SkyHydrant jól bevált, a kenyai Gona duzzasztógát, ahol a készülék szivattyúját egy kis szélmalom hajtja. Korábban a környező lakosság a tározó vizét itta, és vele mindenféle betegség (kolera, tífusz stb.) kórokozóit. Most az egészséges ivóvizet a „Safe Water Kiosk”-ból nyerhetik.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek