Connect with us

technokrata

Metró – vezető nélkül!

Smart home

Metró – vezető nélkül!

Elindult a világ első teljesen automatizált, vegyes üzemű metróvonala.

A nürnbergi közlekedési részvénytársaság 3-as metróvonalának megnyitásával Németország első teljesen automatizált metróvasútja állt üzembe. A bevezetési időszak alatt ez lesz az első olyan metró a világon, amely egy vonalszakaszán vegyesen járnak automatikus és emberi vezetésű szerelvények. A Siemens Mobolity divíziója által RUBIN néven kifejlesztett automatizált metrót az elmúlt hét végén Wolfgang Tiefensee német közlekedési miniszter avatta fel.

A RUBIN projekt Dr. Heinrich Hiesinger, a Siemens Industry szektorának vezetője (CEO) szerint világszerte példaként szolgál arra, hogy hogyan lehet meglévő metrórendszereket fokozatosan modernizálni és automatikus üzemre átállítani. Eddig a Siemensen kívül más szállító nem valósított meg hasonló projektet. A RUBIN előre láthatólag egy évig fog vegyes üzemben közlekedni konvencionális vonatokkal a nürnbergi U2 és U3 vonalak közös szakaszán. 2009 végéig az U2 vonalat is át fogják alakítani automatikus üzemre. Az U3 vonalat jelenleg még két állomással tovább építik.

Az automatikus üzemben a csúcsidőben akár 100 másodperc járatsűrűséggel is közlekedhetnek szerelvények, a hagyományos üzem 200 másodperces, illetve a vegyes üzem 150 másodperces követési idejével szemben. Nagy rendezvények esetén a „szabályos” menetrendhez képest még pótvonatok is beiktathatók. Ezeket gombnyomással lehet készenléti vagy „istállóvágányokról” (stabling tracks) indítani és szolgálatba állítani. Az automatizált járatok „szíve” az úgynevezett ATC (Automatic Train Control) technika. Lényegét tekintve ennek két fő eleme van: az automatikus vonatbiztosítás és az automatikus vonatvezérlés. Mindkét rendszer vonalmenti számítógépeken keresztül van kapcsolatban a közlekedési társaság üzemirányító központjának nagy teljesítményű számítógépével. Ez folyamatosan összehasonlítja a szerelvényektől és a vonalszakaszokról érkező adatokat. Ennek alapján minden pillanatban, a másodperc tört része alatt pontosan megállapítható minden szerelvény pozíciója.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek