Connect with us

technokrata

Játsszunk sokat, jót tesz!

Smart home

Játsszunk sokat, jót tesz!

Hányféleképpen segíthet a számítógépes játék? Rengeteg módon, cikkünkben ezek közül ismertetünk néhányat.

Fejlesztik az emberi látást, írtuk tavaly februárban. Ez azonban korántsem az egyetlen előnyük: számos más testi vagy lelki betegségen tudnak segíteni a játékok. Például a rákos betegeken, mégpedig azzal, hogy bátorítja a túléléshez szükséges viselkedésminták használatát a játékosokban, motiválja és szórakoztatja őket (Re-Mission). Egy új tanulmány szerint az akut depresszióra hajlamosakra és a figyelemhiányos zavarban (Attention Deficit Disorder, ADD) szenvedőkre is jó hatással lehetnek.

Erre egy nemrég készített kutatás hívta fel a figyelmet. A felmérést a játékfejlesztéssel foglalkozó PopCap megbízásából az Information Solutions Group készítette. Úgy találták, hogy a valamilyen tekintetben korlátozott, testi, mentális, fejlődésbeli rendellenességgel bíró játékosok az úgynevezett „casual gamereknek” nagyjából a 20 százalékát teszik ki (a megkérdezett mintegy 13 ezer emberből 2800 vallotta magát ide tartozónak). Sőt, nem csak, hogy jelentős részt képviselnek ebben a táborban, gyakran többet is játszanak az egészséges emberekhez képest ezzel a játékstílussal. Ide sorolják a szavakkal és kirakóval való kikapcsolódást, a táblás és kártyás játékokat és néhány klasszikus árkád szoftvert is.

A nagy játékigénynek az az egyik oka, hogy szinte mindegyikük gyógyító hatást tulajdonított ennek a kikapcsolódási formának. A megkérdezettek 94 százaléka válaszolta, hogy ez fizikai vagy mentális előnyökkel jár számukra a stressz kezelésében, a hangulatváltozásokat illetően, eltereli figyelmüket betegségeikről, fejleszti koncentrálóképességüket és agyi teljesítményüket. Így már nem is meglepő, hogy többet játszanak, mint a testi/lelki formában nem korlátozott társaik – sőt, tíz százalékuk arról is beszámolt, hogy orvosi előírásra, kezelésük részeként kapcsolódnak ki ezzel a módszerrel.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle