Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zsebméretű nyomtatók, avagy hogyan térhet vissza a Polaroid dicsősége

Smart home

Zsebméretű nyomtatók, avagy hogyan térhet vissza a Polaroid dicsősége

A digitális fotózás kihúzta a polaroid fényképezés alól a talajt – a cég azonban ismét visszahozhatja a köztudatba nevét.

Sokunk emlékszik még a régi analóg, filmes fényképezőkre – a sok kattintgatás után a filmet el kellett vinnünk egy fotólaborba, ahol előhívták emlékeinket. Voltak azonban olyan képek, amelyeket az ember nem szívesen osztott meg még a laborossal sem. A Polaroid felismerte az igényt, és megalkotta a fényképezés után pár percen belül önműködően előhívható képet előállítani képes fényképezőgépet. Ugyan ezeknek a nyomatoknak a színei sokkal hamarabb fakultak, mint a rendes fotópapírra nyomtatott, szakértők által előhívott képeké, mégis nagy sikerre tett szert a Polaroid.

A múlt század 90-es éveinek végével azonban látszott, hogy egy trend előbb-utóbb az eljárás végét fogja jelenteni: elkezdődött az olcsó digitális fényképezőgépek korszaka. Alig egy évtized alatt oda jutottunk, hogy már több generációnyi digitális masinát cseréltünk le, analóg gépet pedig már csak a múzeumokban vagy képeken látunk. Ezzel természetesen szinte teljesen ki is halt a polaroid fényképezés, néhány elkeseredett próbálkozástól eltekintve.

PoGózás, hosszú haj nélkül
A vállalat azonban nem adta fel, és nemrég egy olyan készüléket mutatott be, amely elképzelésében a múlt század végének korszakát idézi, mégis modernkori igényeket elégít ki. A PoGo névre keresztelt nyomtató ugyanis parányi méretű: egy nagyobb farmerzsebben is elfér. Nem tartalmaz tintát, ami jelentős lépés volt a miniatürizálás felé – ennek köszönhetően szinte bárhol azonnal kézzelfoghatóvá tehetjük képeinket, és nem kell kis, szinte semmit sem láttató 2-3 colos LCD-ken mutogatni emlékeinket, vagy várni addig, amíg egy monitor/TV közelébe kerülünk.

Az alig több mint 220 grammos készülék kétféleképpen képes kapcsolatot létrehozni fotómasinánkkal: vagy USB-kábel segítségével, vagy Bluetooth-on keresztül. Amint eljut memóriájába a szükséges információ, hevítéssel gondoskodik arról, hogy a speciális, hő hatására elszíneződő papíron elkezdődjön a „nyomtatás”. Természetesen, ahogyan régen, most is ára van az azonnali előhívásnak: a fotópapír átlagosan 35 centbe kerül, darabonként. Ez átszámítva 56 forintos kiadást jelent, aminél azért olcsóbban kínálják magukat a fotólaborok.

Érdekes, hogy a Polaroid nem az „öregeket”, a korábbi „hívőket” akarja visszanyerni fejlesztésével. Jon Pollock, a vállalat terméktervezési részlegének alelnöke szerint azokat a tinédzsereket és fiatal felnőtteket szeretnék meghódítani, akik késztetést éreznek arra, hogy kinyomtassák a mobiltelefonjaikkal készített képeket, és azokat megmutassák barátaiknak, kollégáiknak, családtagjaiknak. A fiatalos hozzáállást tükrözi az is, hogy a fényképek hátoldalán levő fedőlapot lehúzva kvázi matricává alakíthatóak a képek.

Mindezt nem is olyan drágán: az amerikai Best Buy online áruházban már hatodikától megrendelhető a készülék, míg a boltok polcaira idén ősszel kerül – 149 dolláros áron. Az egyelőre nem ismert, hogy a PoGo vajon európai forgalmazásba is kerül-e.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés