Connect with us

technokrata

Az HBO-nál jártunk – dübörög a HD

Smart home

Az HBO-nál jártunk – dübörög a HD

Az HBO meghívására a cég hazai technikai központjában jártunk: a XI. kerületi épületében a jelen és a jövő digitális televíziós újdonságaival ismerkedhettünk meg, no és persze az 1,2 PB-os (petabyte) adattároló rendszer sem volt éppen piskóta…

A HD technológia térhódítása világtendencia, melynek hatása Magyarországon is érezhető. Előrejelzések szerint 2010-ben Európában már közel 160, 2015-re pedig már mintegy 500 HDTV csatorna lesz elérhető. Az HBO itthon az elsők között indította el az HBO HD, azaz a nagy felbontású adás sugárzását 2008. április 1-én. Az HBO HD csatorna az HBO tükre, így programjuk azonos. Az HBO HD-n tehát mindig ugyanaz a műsor nézhető, mint az HBO csatornán. A különbség a képminőségben, képélményben és a hangzásban rejlik. A nagy felbontású televízióadás (HDTV) lényegesen élesebb képet biztosít, mint az eddig általánosan használt normál felbontású adás és 16:9-es (szélesvásznú) képarányok jellemzik. A képet az HBO 1080i formátumban sugározza, ami 1.920×1.080 képpontos felbontást jelent, szemben a DVD esetében eddig megszokott 720×576 képponttal.

A HBO mai demonstrációján megtekinthettük, hogy milyen minőségbeli különbség van egy 72 centiméteres képátlójú hagyományos televíziós készülék normál TV adása, illetve egy modern plazma TV-n megjelenített normál TV adás, digitális SD adás, illetve digitális HD adás között. Mondanom sem kell, hogy a képminőség ebben a sorrendben drámaian nő. A normál TV műsor plazma TV-n valahogy nem az igazi, az HBO munkatársai szerint azért, mert ezek a TV-k már nem annyira analóg, hanem sokkal inkább digitális adásokra lettek kifejlesztve. A digitális SD adás (MPEG-2) érezhetően jobb minőséget produkál, megszűnik a képzaj, azonban megjelenik a digitális kockásodás, és ez bizony még mindig nem DVD minőség. Ehhez képest a HD adás (MPEG-4) jelentős minőségbeli ugrást jelent, a kép rengeteg új részlettel telik meg (a full HD ötszörös képpont mennyisége miatt). Az eddig alkalmazott MPEG-2 helyébe lépő MPEG-4 H.264 adott bitráta mellett jelentősen jobb minőséget eredményez és kockásodástól mentes képet biztosít. A HD előretörésében további jelentős szerepet játszik a DVB-S2 moduláció, mely körülbelül 30 százalékkal hatékonyabb sávszélesség kihasználást jelent: ennek köszönhetően egy műholdas transzponderen 38 helyett immár 50 Mbit/s-os hasznos bitsebesség érhető el.

Hangzás tekintetében egyedülálló, hogy a filmeket az HBO kizárólag Dolby Digital hangrendszerben vetíti magyar szinkronnal, emellett a műsorok túlnyomó többsége eredeti nyelven is elérhető. A filmek több mint harmadánál 5.1 térhatású hang hallható, míg a többi anyagnál kiváló minőségű sztereó. A tökéletes hang és kép valódi moziélményt nyújt az arra alkalmas (HD vagy HD Ready) plazma és LCD televíziókészülékkel valamint surround rendszerrel rendelkező előfizetők számára.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle