Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az HBO-nál jártunk – dübörög a HD

Smart home

Az HBO-nál jártunk – dübörög a HD

Az HBO meghívására a cég hazai technikai központjában jártunk: a XI. kerületi épületében a jelen és a jövő digitális televíziós újdonságaival ismerkedhettünk meg, no és persze az 1,2 PB-os (petabyte) adattároló rendszer sem volt éppen piskóta…

A HD technológia térhódítása világtendencia, melynek hatása Magyarországon is érezhető. Előrejelzések szerint 2010-ben Európában már közel 160, 2015-re pedig már mintegy 500 HDTV csatorna lesz elérhető. Az HBO itthon az elsők között indította el az HBO HD, azaz a nagy felbontású adás sugárzását 2008. április 1-én. Az HBO HD csatorna az HBO tükre, így programjuk azonos. Az HBO HD-n tehát mindig ugyanaz a műsor nézhető, mint az HBO csatornán. A különbség a képminőségben, képélményben és a hangzásban rejlik. A nagy felbontású televízióadás (HDTV) lényegesen élesebb képet biztosít, mint az eddig általánosan használt normál felbontású adás és 16:9-es (szélesvásznú) képarányok jellemzik. A képet az HBO 1080i formátumban sugározza, ami 1.920×1.080 képpontos felbontást jelent, szemben a DVD esetében eddig megszokott 720×576 képponttal.

A HBO mai demonstrációján megtekinthettük, hogy milyen minőségbeli különbség van egy 72 centiméteres képátlójú hagyományos televíziós készülék normál TV adása, illetve egy modern plazma TV-n megjelenített normál TV adás, digitális SD adás, illetve digitális HD adás között. Mondanom sem kell, hogy a képminőség ebben a sorrendben drámaian nő. A normál TV műsor plazma TV-n valahogy nem az igazi, az HBO munkatársai szerint azért, mert ezek a TV-k már nem annyira analóg, hanem sokkal inkább digitális adásokra lettek kifejlesztve. A digitális SD adás (MPEG-2) érezhetően jobb minőséget produkál, megszűnik a képzaj, azonban megjelenik a digitális kockásodás, és ez bizony még mindig nem DVD minőség. Ehhez képest a HD adás (MPEG-4) jelentős minőségbeli ugrást jelent, a kép rengeteg új részlettel telik meg (a full HD ötszörös képpont mennyisége miatt). Az eddig alkalmazott MPEG-2 helyébe lépő MPEG-4 H.264 adott bitráta mellett jelentősen jobb minőséget eredményez és kockásodástól mentes képet biztosít. A HD előretörésében további jelentős szerepet játszik a DVB-S2 moduláció, mely körülbelül 30 százalékkal hatékonyabb sávszélesség kihasználást jelent: ennek köszönhetően egy műholdas transzponderen 38 helyett immár 50 Mbit/s-os hasznos bitsebesség érhető el.

Hangzás tekintetében egyedülálló, hogy a filmeket az HBO kizárólag Dolby Digital hangrendszerben vetíti magyar szinkronnal, emellett a műsorok túlnyomó többsége eredeti nyelven is elérhető. A filmek több mint harmadánál 5.1 térhatású hang hallható, míg a többi anyagnál kiváló minőségű sztereó. A tökéletes hang és kép valódi moziélményt nyújt az arra alkalmas (HD vagy HD Ready) plazma és LCD televíziókészülékkel valamint surround rendszerrel rendelkező előfizetők számára.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés