Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kipróbáltuk, milyen filmet nézni PC-ről, PC nélkül

egyéb kütyük

Kipróbáltuk, milyen filmet nézni PC-ről, PC nélkül

A Netgear Digital Entertainer HD-je egyszerre helyettesíti a videomagnót, a DVD-felvevőt és a winchesterrel szerelt digitális videorögzítőt – ágyban fekve nézhetjük filmjeinket, hallgathatjuk dalainkat, böngészhetjük fotóinkat.

A Netgear jóvoltából tesztelésre kölcsönbe kaptunk egy Digital Entertainer HD-t, „gyerekkori nevén” EVA8000-est. Mire is jó egy ilyen készülék? Arra, hogy az otthon tárolt filmeket, képeket megnézhessük, zenéket meghallgathassuk. A következő audió formátumokat ismeri: MP3 (320 kilobites minőségig, de kezeli a változó bitrátájú hanganyagokat is), WAV, WMA, AAC, és külön öröm, hogy a veszteségmentes tömörítést alkalmazó FLAC is megtalálható a sorban. Képekből a JPEG, a BMP, a PNG és a TIFF típusokkal birkózik meg, míg filmekből az alábbi formátumokat kezeli: MPEG1/2/4, AVI, WMV, XVID. Vagyis azt tudja, amire egy DVD-felvevő vagy egy winchesterrel rendelkező digitális videorögzítő masina képes (mert akár fel is vehetünk televíziós adásokat vele) – csak annál többet. Erről azonban később, előbb lássuk, hogyan is néz ki maga a szerkezet!

A 2 kilogrammos tömegű eszköz külsejében is a videomagnók, DVD-lejátszók stílusvilágát idézi: az elnyújtott téglatest alak ideálissá teszi arra, hogy a televízió alatti polcra „suvasszuk be” az EVA8000-est – oda, ahol eddig a Netgear fejlesztésének ismeretében immár elavultnak mondható korábbi lejátszónk lapult. Egyedül két antennája igényelhet valamivel nagyobb helyet, ám ezek szerencsére elfordíthatók/lehajlíthatók.

Szemből, a bal alsó sarokban levő bekapcsológomb és a jobboldalt található USB-port közötti kongóan üres helyre kívánkozna az optikai meghajtó tálcája – ilyet azonban nem találunk rajta, hiszen a Netgear terméke kizárólag a hálózatról dolgozik. A hátlap viszont annál bővebben dekorált: itt kapott helyet a SCART csatlakozó, a HDMI, egy másik USB és egy Ethernet port, illetve az S-video, az S/PDIF, a kompozit videó, sztereó audió, komponens videó bemenetek. Ebből is látszik, hogy a készülék szinte mindenféle eszközzel össze tud csatlakozni, amiből csak kábel lóg ki, és szórakoztató tartalommal rendelkezik. Mi HDMI csatolóján (és a hozzá adott kábele révén) kötöttük össze egy 82 centiméteres Panasonic LCD televízióval, hiszen a minőség mindenekelőtt. Egyébként maga a Netgear is „lapos tévével” reklámozza a terméket – ez látható a csomagoláson, az EVA8000-es hátterében -, ugyanakkor gondosan ráírták, ha valakinek nem tűnne fel, hogy a televíziót nem tartalmazza magában a doboz.

Apropó, tartalom: a lejátszón és a fent említett HDMI-kábelen kívül kapunk hozzá egy tápkábelt, egy sötétkék színű Ethernet kábelt, egy RCA audió/videó kábelt, illetve egy komponens videó kábelt. A szélesebb körben használt európai nyelveken egy gyors telepítési útmutatót is (többek között angolt, de magyart nem), valamint egy telepítő CD-t. Ez utóbbi lesz a legfeleslegesebb: a Netgear oldalán már most frissebb szoftver lapul, mint a korongon levő. Ezenfelül szintén a website-ról tölthető le a firmware frissítés, amire valószínűleg szükség is lesz – de erről megint csak később.

Előbb lássuk életre kelni a varázslatot!

A távirányítót rakjuk magasra!

Ha már 21. század, HDMI kábel, LCD tévé, akkor Wi-Fi: az EVA8000-est vezeték nélkül kötöttük össze a helyi hálózattal. Ez ugyanakkor egy kicsit gyenge pontja a készüléknek: mivel csupán a 802.11g standardot támogatja, hiába dolgozott alá a Netgear Rangemax Next Wireless routere, az n-szabványtervezetet nem ismeri a lejátszó. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nagyobb sávszélességet igénylő HD-s filmek (például a Blu-ray-en megjelenő alkotások) esetében már akadozhat a lejátszás, hiszen azok 20-30 megabites adatforgalmat is generálhatnak másodpercenként, míg a 802.11g elméleti maximuma 54 Mbps. Mivel jelenleg a legtöbb felhasználó nem rendelkezik otthon BD-ROM-mal, ezért a következő 1-2 évben komoly gondot nem okozhat ez kis hiányosság.

Visszatérve a telepítésre: két fronton kell haladnunk, mivel egyrészt csatlakoztatni kell egy megjelenítőhöz az eszközt, másrészt egy számítógépre telepíteni kell a konfigurációs programját (egyébként nálunk ez utóbbi nélkül is működőképes volt a lejátszó). Az alapbeállításokat (például hogy milyen országban telepítettük az EVA8000-est, vagy hogy milyen felbontást alkalmazzon a megjelenítőn) a televízión, OSD formában lehet megtenni, a készülékhez adott távirányító segítségével. A konfigurálás közben rákeres a helyi hálózatokra – tesztünk során (a WPA-PSK hitelesítést követően) sikeresen felcsatlakozott a Wi-Fi hálózatra, megkereste az összes LAN megosztást, és felajánlotta az ezekben való lejátszható/megjeleníthető tartalmak utáni kutatást. Roppant nagy előnye a készüléknek, hogy ennek köszönhetően akkor is egyetlen helyről érjük el videóinkat, ha történetesen azok a családban 2-3 számítógépen vannak szétszórva (és természetesen NAS-ok megosztásait is tudja kezelni).

A konfigurálást követően a készülék menüjéből tudjuk kiválasztani, hogy milyen tartalmakat szeretnénk megtekinteni/meghallgatni: TV/Video alatt akár Youtube-os klipek között is böngészhetünk, vagy saját videóink, esetleg televíziós adások között lehet válogatni. A Music és a Photos menüpont egyértelmű – akárcsak a videóknál, itt is lehetőség van a legújabbak megtekintésére, vagy mappaszerű nézeten keresztül navigálhatunk az alkotások között.

Amennyiben számítógépünk el van látva a megfelelő hardverelemmel, akkor a tévéadások időzített felvételét innen is intézhetjük, a Schedule recordings menüpont révén. Az Internet media alatt internetes rádiókat lehet hallgatni, Youtube klipeket és Flickr fotókat nézegetni, illetve innen is elérhető az RSS news and podcast menüpont, amely sok magyarázatra nem szorul – ugyanazt a funkciót valósítja meg, mint a számítógépen.

Ami még fontos, az a Supervisor Functions – ha szeretnénk a beállítás perceit újra és újra átélni, adjuk csak nyugodtan oda a gyereknek a távirányítót, ő majd szétkonfigurálja a készüléket. Ha viszont saját kezünkben van az irányítás, innen érhetjük el a Setup wizardot, a médiaállományok gyorskeresését, illetve az USB-s tárolón levő file-okat. Tesztelhetjük a hálózatot, frissíthetjük az EVA8000-est, lekérhetjük a rendszerinformációkat, illetve újraindíthatjuk a készüléket. Az Advanced Settings alatt lehet beállítani a képernyő és a képernyővédő paramétereit, itt lehet aktiválni a gyerekzárat stb.

Érdekességek

Nagy meglepetésünkre az EVA8000-es megbirkózott a .mkv matrjoska állománnyal, és a nagyfelbontású videót tökéletesen jelenítette meg. Hasonlóan jól viszonyul a különálló feliratfile-okhoz – ugyan a betűméret nem állítható, viszont az olvashatóságot nagyban javító szövegszín és -háttér beállítható. Nem voltunk restek, és ráeresztettük a helyi hálózatra a lejátszó kereső funkcióját, ahol több mint 1700 filmet, klipet talált (természetesen mind legális forrásból származó alkotás volt). A böngészés ezek között kicsit nehézkesnek bizonyult, mivel a különböző megosztásokban tárolt állományokat egyetlen közös felületről lehetett elérni, alfanumerikus sorrendben – az egyes mappák közötti görgetés időigényes ekkora adatbázis esetén.

Arról nem is beszélve, hogy hajlamos furcsa jelenségeket produkálni az eszköz: néha a felfelé görgetés nem megy olyan dinamikusan, mint a lefele scrollozás (vagyis meg-megakad), sőt, egyszer sikerült a menü betűit teljesen eltorzítani. Arra azóta sem jöttünk rá, hogy mivel értük ezt el, de minden bizonnyal egy firmware frissítés segíthet a gondon; újraindítással pedig „megoldottuk” a problémát.

Ha Krőzusnak születtünk, többet is vehetünk a lejátszóból, ilyenkor tovább bővülnek lehetőségeink. Például üzenetet küldhetünk a másik készülékhez csatlakoztatott kijelző előtt ülőknek. Vagy igénybe vehetjük a Multi-Room Playback Features névre keresztelt funkciókat. Ezekkel – Party Mode – szinkronizálni lehet a két készüléken zajló lejátszást, vagyis átsétálhatunk a másik szobába, ott ugyanazt fogjuk látni a másik tévén, mint az elsőn. Ugyanakkor megtehetjük azt is, hogy leállítjuk az elsőn a lejátszást, és a másikon folytatjuk (Follow Me). És itt még mindig nincs vége: a távvezérlő segítségével akár a PC desktopjához is hozzáférhetünk, és olyan alkalmazások futását követhetjük figyelemmel, mint az e-mailkliens vagy a webböngésző.

Összefoglalva: a Netgear terméke, az apróbb hibáktól eltekintve tökéletesen megfelel azokra a célokra, amikre kifejlesztették, és kellő számítógépes infrastruktúra mellett teljesen szükségtelenné teszi egy asztali DVD-felvevő vagy winchesterrel szerelt videorögzítő használatát. Mindazt tudja, amit ezek a készülékek, és még többet – a cég hazai képviselete szerint bruttó 79.900 forintért, bár a Depo.hu-n már alig több mint 63 ezerért is vesztegetnek egy EVA8000-est.



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés