Connect with us

Hirdetés

technokrata

Viharfelhő hackelés lézerrel

Smart home

Viharfelhő hackelés lézerrel

Módosítsuk a zivatart!

Tán emlékszünk még azokra az értesülésekre, melyek szerint Kína tervei között szerepel a pekingi időjárás irányítása a 2008-as olimpiai játékok ideje alatt. Az elképzeléseknek megfelelően a gyanús felhőket tüzérségi eszközökkel és légi járművekkel kergetnék el a főváros egéről. Nem sokkal ez után az Új-Mexikóban dolgozó tudósok szintén úgy döntöttek, hogy megzavarnák a viharfelhők munkáját, ám ezt inkább lézerrel oldanák meg.

A kutatók két átvonuló zivatart is molesztáltak az ördögi cselekedetnek helyt adó obszervatóriumból pulzálva leadott nagy teljesítményű lézerfénnyel. Ennek sikerült olyan plazmaláncokat generálnia, amelyek elektromágneses kisülést okoztak magában a viharfelhőben.

Mint ismeretes, sok plazmában láthatók szálas vagy láncos alakzatok, ilyenek például a villámok mellett az északi fény, az elektromos ívek, a napkitörések és a szupernóva maradványok. Lézerrel egyébként ultra hideg plazmát is létre lehet hozni.

Hogy valójában mi mindennek a célja? A lézer által képesek lesznek a tudósok szabályozott módon villámcsapást előidézni, mely révén tanulmányozhatóvá válik hatásuk, például a villamos távvezetékekre vagy a repülőgépekre vonatkozóan.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés