Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ leghosszabb áramvezetéke

Smart home

A világ leghosszabb áramvezetéke

Nem csak a leghosszabb, hanem a legnagyobb kapacitású is!

A Siemens Energia szektorának energiaátviteli divíziója és helyi partnerei megrendelést kaptak kulcsfontosságú komponensek (konverter-transzformátorok és tirisztorszelepek) szállítására a világ leghosszabb elektromosenergia-átviteli összeköttetéséhez. Ez a Délkelet-Kínában lévő Hsziangcsiapa vízerőművet fogja összekötni a tőle 2000 km-re, az ország keleti partján elterülő „megacity”-vel, Sanghajjal. A megrendelést, melyből a Siemens 160 millió euróval részesül, a kínai állami villamostávvezeték vállalat, a State Grid Corporation of China adta. A vezetéket a tervek szerint 2011-re kell megépíteni.

A Siemens komponensekkel a megbízó környezetkímélő módon és alacsony veszteséggel szállíthat majd nagy mennyiségű energiát. 6300 MW átviteli teljesítményével a vezeték nem csak a leghosszabb, hanem a legnagyobb kapacitású is lesz a világon. Az alkalmazott átviteli eljárás a HVDC (High voltage direct current azaz nagyfeszültségű egyenáram). Az alkalmazott feszültség +/- 800 kV. A feszültség-átalakításra az új típusú, 6”-os tirisztorszelepek szolgálnak – ezeknek köszönhető a környezetkímélő és alacsony veszteségű konvetrzió. Az a tíz HVDC transzformátor, melyeket a Siemens a vízerőmű közelében, a Szecsuán tartománybeli Fulongban épülő konverter-állomásnak szállít, a nürnbergi transzformátorgyárban készülnek, amelynek specialitása a konverter- transzformátorok gyártása.

A Siemens ezt megelőzően tavaly kapta az eddigi legnagyobb HVDC-összeköttetésre szóló megrendelését (Siemens Hírek 2007. június 15.). Annak értelmében Jünan és Kuangtung tartományok között épül meg 2010-re az 1400 km hosszú átviteli összeköttetés, ugyancsak +/- 800 kV-ra és 5000 MW kapacitással.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés