Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már biztos: kihal a vezetékes telefon

Smart home

Már biztos: kihal a vezetékes telefon

A mobilkommunikáció előretörése mellett egyre gyakoribbak az internetes hívások is.

A hazai lakosság körében a múlt év folyamán tovább csökkent a vezetékes telefont használók aránya. A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kutatási eredményei szerint az év közepén végzett adatfelvételt megelőző három hónapban a 15 éves vagy idősebb lakosság 55 százaléka kezdeményezett hívást vezetékes telefonról. Az előző évhez viszonyított csökkenés mértéke mintegy 10 százalékos, ami körülbelül 800 ezer fővel kevesebb használót jelent – emelik ki a BellResearch elemzői.

Áttérés mobilra
A vezetékestelefon-használatban a csökkenő tendencia már évek óta nyomon követhető: 2003-ban még a megkérdezettek 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szokott vezetékes irányból hívást indítani. Ezzel párhuzamosan azonban a személyközi kapcsolattartás – különösen annak hatékonysága a gyorsaság és az elérhetőség viszonylatában – egyre nagyobb szerepet játszik az emberek életében, aminek pedig mind fontosabb eszköze a mobilkommunikáció. A vezetékes telefonhasználatában bekövetkezett változás tehát nem abszolút értelemben vett kommunikációs visszaesést jelent, sokkal inkább a csatornák közötti migrációt jelzi. 2003 óta az egyéni mobilpenetráció [azaz a mobiltelefont használók aránya] összesen 20 százalékkal 72 százalékosra növekedett.

Bár a továbbiakban a mobiltelefont használó lakosság számosságában jelentős növekedés már nem várható, a vezetékes telefónia csökkenése feltehetően a jövőben is folytatódni fog. Ezt támasztja alá az is, hogy a kutatási eredmények szerint a mobilozók évről évre mind kisebb hányada tartja a vezetékes telefont ár/érték arányban versenyképesnek.

Korosztályfüggő
A vezetékes telefonhasználatban egyértelműen kimutathatók a generációk közötti különbségek. Míg a 45 évesnél fiatalabb populációban csak minden második személy használ rendszeresen vezetékes telefont, addig ez az arány a 45-69 éves korosztályban 58, az ennél idősebbek körében pedig 68 százalék.

A hozzávetőlegesen 4,7 millió, vezetékes telefont használó lakos jellemzően a saját háztartásában lévő készülékről kezdeményez hívást, az otthonról telefonálók száma körülbelül 4 millió főre tehető. Körükben az utóbbi időben a használat intenzitása nem változott jelentős mértékben, az otthonról indított hívások átlagos száma hetente 7 darab körül alakul. Minden második otthoni felhasználó igyekszik kordában tartani kiadásait, tudatosan figyelve arra, hogy a vezetékes számokat ne mobilról hívja, valamint bizonyos hívásirányokat egyáltalán ne hívjon az otthoni vezetékes készülékről. A költségkontroll gyakran bizonyos időszakokhoz, kedvezményes napszakokhoz igazított formában valósul meg.

Munkavégzéshez
A munkahelyen mintegy 1 millióan használnak vezetékes telefont, a túlnyomó többség számára a munkavégzéshez valamilyen mértékben szükséges is a telefonálás. A használat a munkahelyen jóval intenzívebb, mint otthon: hetente átlagosan 22 hívást kezdeményeznek. A hívásirányok közül ebben az esetben is a helyi és körzeten belüli beszélgetések dominálnak.

A tavalyi évben a 15 éves vagy annál idősebb lakosság 4 százaléka, hozzávetőlegesen 320 ezer fő használta az internetet telefonálásra. A világhálón hívást kezdeményezők között a leginkább elterjedt kommunikációs szoftver a Skype, amelynek felhasználói tábora Magyarországon hozzávetőlegesen 210 ezer főre becsülhető.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés