Connect with us

technokrata

Megújul az innovációgyár

Smart home

Megújul az innovációgyár

Cél a technológiai ipar legösszetettebb problémáinak megoldása.

Néhány hónappal ezelőtt számoltunk be egy forradalmi intelligens tapaszról, amely alternatívát nyújt az injekciós tű használatára. A tapaszt a HP szabadalmaztatott tintasugaras nyomtatópatronjainak gyártásánál is alkalmazott módszer használatával kifejlesztő HP Labs idén már 42 éves, ezért sem meglepő, hogy a vállalat átalakította központi kutatólaboratóriumát. Stratégiai tervezéssel és egy jelentős átszervezéssel töltött hónapok után, a kutatólaboratórium egy vállalkozóbb, kreatívabb szervezetté fejlődött, amely jobban koncentrál a nagy ötletekre. Cél: a technológiai ipar legösszetettebb problémáinak is a megoldása.

Banerjee, aki 2007. augusztusában vette át az irányítást, azt mondja, hogy a megújított HP Labs több, nagy hatású kutatást végez majd, még több technológiát visznek a sikeres vállalkozásokba, és együttműködnek egyetemekkel, befektetőkkel, ügyfelekkel és másokkal annak érdekében, hogy segítsék a 600 kutató munkáját. A laboratórium az erőforrásait áthelyezi a jelenleg 150 kisebb projektről kevesebb, „nagy tétű” projektbe, amelyek az ügyfelek problémáit célozzák meg, és kihasználják a speciális tudást.

„Korábban a HP Labs a hagyjunk 1.000 virágot virágozni mottó alapján működött. A baj az volt ezzel a megközelítéssel, hogy nem volt elegendő erőforrás egy adott kutatási területhez. Azt szeretném, hogy a kutatóink bátran javasoljanak vakmerő, új kezdeményezéseket, és vállaljanak kockázatot is” – mondta Banerjee.

A HP Labs ezentúl az alkalmazott kutatásról (egy adott alkalmazási területhez kötött) meglévő erőforrásokat csoportosít át annak érdekében, hogy a befektetéseket egyenletesen ossza el a felderítő kutatás, alkalmazott kutatás és a termékfejlesztés közt. A siker érdekében a HP Labs átalakította szerkezetét és az embereket kisebb, agilisebb csapatokba szervezte. Így, a korábbi 12 laboratórium helyett ma hét helyszínen 23 laboratóriumban végeznek kutatást világszerte.

Alapvető fontosságú az együttműködés

Az új stratégia kulcsfontosságú eleme az Open Innovation Office (nyitott innovációs iroda) létrehozása, amelynek célja, hogy erősítse és koordinálja a kutatói együttműködést a legnagyobb tudósokkal, egyetemekkel, a kormányzattal és a vállalkozásokkal a világ minden táján.

A HP Labs a javaslatok megtételére meghívja az egyetemeket a világ minden tájáról, hogy közös kutatásban vegyenek részt a Labs vezető tudósaival. Az ezekben a közös kutatásokban résztvevő végzős hallgatók egy része gyakornoki munkát is végezhet a HP-nál. Ezzel egy időben a laboratórium növeli az évről-évre felkínált gyakornoki állások számát.

Banerjee azt tervezi, hogy a gyakornokok közül a „legjobbnak és legokosabbnak” munkát kínálnak. Elsősorban a „vállalkozó szellemű” gyakornokokra összpontosítanak.

Gyorsabb technológia-átadás

A végső cél, hogy a kutatás üzleti lehetőséggé váljon, de nem csak a HP számára. Ennek az egyik módja az új HP IdeaLab – egy olyan weboldal, amely a felhasználók számára lehetőséget teremt arra, hogy kipróbálják, és akár át is formálják a jövő technológiáit.

A HP Labs keretein belül elindul továbbá a Technology Transfer Office-t (technológia átadási iroda), amelynek feladata, hogy felgyorsítsa a kutatás „átvitelét” a termékekbe és szolgáltatásokba. Ennek részeként a laboratórium egy helyi vállalkozói programot indít el, amelynek révén a kockázati befektetők hamar hozzáférnek a Labs kutatásaihoz. A program továbbá rálátást biztosít a HP számára a változó piaci trendekre és üzleti lehetőségekre.

„A HP Labs valóban átalakul. Megváltozik az mód, hogy az ötletek hogyan jönnek létre, a kutatásokat hogyan végzik, és az, hogy a kutatási projektek milyen módon lépnek át a laboratóriumból a piacra.”Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle