Connect with us

technokrata

George Lucas nem hisz az újgenerációs DVD-kben

Smart home

George Lucas nem hisz az újgenerációs DVD-kben

Mégiscsak lesz Blu-ray az Xbox 360-ban? Annak ellenére, hogy sokan nem hisznek benne. A HD DVD támogatói kör pedig hivatalosan is megszűnik – cikkünk összefoglalja, amit tudni illik a nextgen DVD-k jelenlegi helyzetéről.

Újra felgyullad a kék fény?
A Microsoft – a HD DVD „támogatójaként” – korábban csak erre a standardra alapuló külső drive-ok értékesítését engedélyezte Xbox 360 konzolja esetében. Miután azonban véget ért a háború a HD DVD és a Blu-ray között (ez utóbbi javára), a Microsoft is bejelentette, hogy felhagy támogatásával. Először olyan pletykák kaptak szárnyra, miszerint gyors áttérés várható a Sony-féle standardra, aztán Redmond cáfolta ezt, és úgy tűnt, hogy egyelőre nem lesz next-gen meghajtó az Xboxhoz. Most azonban ismét változni látszik a helyzet.

Kiderült ugyanis, hogy a Lite-On BD-meghajtón dolgozik, melyet kifejezetten a Microsoft játékgépéhez fejleszt. A vállalat hivatalosan visszautasította az értesülés kommentálását, titoktartási kötelezettségére hivatkozva. És ha már Xbox: a jelenlegi példányok 210 wattos fogyasztással rendelkeznek, ám a nemsokára boltokba kerülő, továbbfejlesztett példányok kevesebbel is beérik. Tápegységgyártó vállalatok beszámolója szerint az új masinák 170 wattot tudnak felmutatni e téren.

Vége a HD DVD támogatásnak
Ismeretes, hogy a Toshiba hivatalosan is bejelentette következő generációs DVD-szabványának végét (és közel egymilliárd dollárt bukott vele). Az ezt támogató csoport azonban csak a múlt hónap végén szűnt meg: a bejelentés szerint március 28-án oszlottak fel. A népszerűsítést szolgáló website is befejezte működését; ám teljesen nem vált köddé a HD DVD. Amennyiben valakinek logó, leírás vagy bármilyen más anyag kellene, akkor a DVD Forumhoz fordulhat, olvasható a csoport feloszlása előtt kiadott utolsó közleményében.

Gyakorlatilag semmi esélye nem maradt a HD DVD-nek a túlélésre, mivel a mögötte álló 70 cég mára teljesen kihátrált a koalícióból. Mindössze addig beszélhetünk még a formátumról jelen időben, amíg a nagy gyártók és kiadók támogatást biztosítanak a már eladott termékek: lejátszók és filmek tekintetében.

A Blu-ray-nek sincsen hosszú távú jövője?
George Lucas alapította még a múlt század 80-as éveiben (egészen pontosan 1982-ben) THX nevű cégét. A leginkább a Csillagok háborúja dupla trilógiájáról ismert rendező/producer azért hozta létre ezt a vállalatot, hogy a harmadik epizód (Jedi visszatér) az akkori kor technikai lehetőségeihez mérten a lehető legjobb hanggal rendelkezhessen. A THX azóta is a magas minőséget szimbolizálja e téren.

Nemrég a vállalatnak dolgozó egyik kutató kifejezte nemtetszését a Blu-ray lemezek (BD) kapcsán. Szerinte a kéklézeres korongoknak hosszú távon annak ellenére nincsen helyük a piacon, hogy megnyerték a csatát a HD DVD ellenében. „Mire eléri a tömegpiacot, már 128 GB-os [memória]kártyáink lesznek. A stúdióknak inkább ezeket kellene támogatniuk, vagy a letöltéseket; ez sokkal egyszerűbb lenne, mint egy új lemezformátum támogatása.” – adott hangot véleményének Laurie Fincham, a Lucasfilm leányvállalatának kutatási és fejlesztési igazgatója egy, a Home Cinema Choice Magazine-nal készített interjúban.

Merész állítás azért ez még, hiszen jelenleg ugyan kapható 128 GB-os, memórialapú háttértároló, ám nagyjából vele megegyező tömegű arany árában – körülbelül 1000 dollárért lehet hozzájutni. Egy műsoros BD pedig még a legújabb filmeknél sem haladja meg a 40 dolláros árat; és ebben már nem csak az adathordozót fizette ki a vevő, hanem a rajta levő alkotás jogdíját, illetve a terjesztéssel kapcsolatos költségeket is.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák