Connect with us

technokrata

Töltsük fel akkumulátorunkat a virágágyásban!

Smart home

Töltsük fel akkumulátorunkat a virágágyásban!

Ennél zöldebb energiamegkötés már nem is lehetne…

Az úgynevezett Ravi attraktív dizájnjának segítségével igyekszik rábírni az embereket környezetünk megkímélésére. A virágszerű tervezésű napgenerátor szirmokhoz hasonló részein helyezkednek el a modern félvezető technológiával monokristalikus szilíciumból gyártott fotovoltaikus elemtömbök, melyek magas hatásfokon (akár 16%) alakítják a fényenergiát elektromos energiává. Akárcsak a virágok, nappal magukba szívják a napfényt, miközben minden szirom egy-egy akkumulátort tölt ez idő alatt. Majd amikor eljön az éjjel, kisétálva az izzó kertünkbe, eltávolíthatjuk az akksikat, és behelyezhetjük az otthoni gépeinkbe, berendezéseinkbe.

A Ravi hordozható generátort az ausztrál Monash University diákja, Leigh Ryan tervezte, nevét a hindu hitből ismert napisten után kapta.

Mint ismeretes, a napenergia hasznosítása történhet hőtermelésre (termikus hasznosítás), vagy elektromos áramtermelésre (fotovoltaikus hasznosítás). A napenergiából elektromos áramot fotovoltaikus napelemek segítségével lehet nyerni. A napelemek működésének alapja, hogy a fénysugárzás fotonjai kimozdítják a félvezető elektronjait a kötéseikből, így elektron-lyuk párok keletkeznek, ezt az elektrontöbbletet pedig elektromos vezetőkkel lehet a napelem felületéről elvezetni a fogyasztókhoz vagy az akkumulátorokhoz.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin