Connect with us

technokrata

Végre jönnek az OLED-es LCD TV-k?

Smart home

Végre jönnek az OLED-es LCD TV-k?

Ömlik a pénz a technológiába.

A japán, szórakoztatóelektronikai eszközöket gyártó Sony kedden jelentette be, hogy nagyjából 200 millió dollárnak megfelelő jent fektet be a közeljövőben, hogy végre áttörést érjen el az OLED-es televíziók tekintetében. A szerves fénykibocsátó diódás kijelzők ugyan régóta tarolnak már a mobiltelefonoknál, PDA-knál és hasonló kisméretű digitális eszközöknél, azonban nagyobb méretben mindmáig nem tudtak betörni a piacra. Ezt a trendet változtatná meg a Sony.

A vállalat amúgy is élen jár az OLED alkalmazásában. Tavaly novemberben jelentette be 200 ezer jenbe, nagyjából 450 ezer forintba kerülő első, sorozatban gyártott, igaz, relatíve kisméretű (32 centiméteres képátlójú) ilyen vékonypaneles televízióját (bővebben itt). Idén azonban már közepes és nagyméretű kijelzőket is gyártana TV-k számára, természetesen a szénalapú összetevővel is rendelkező diódák révén. Ezek előnye, hogy – a folyadékkristályos technikával szemben – nem igényelnek háttérvilágítást. Alacsonyabb fogyasztás, nagyobb kontrasztarány, vékonyabb kialakítás; e három előny teszi vonzóbbá a ma uralkodó vékonypaneles kijelzőkhöz képest a jövő technológiáját.

Lássuk kicsit részletesebben, mit ígért a Sony! 3 milliméteres vastagságot, 40 százalékkal alacsonyabb fogyasztást a vele azonos kategóriájú LCD-khez képest. A folyadékkristályos TV-khez viszonyítva gyorsabb reakcióidőt, ami még az olyan mozgalmas események közvetítését sem rontja el, mint például a labdarúgó meccsek. Szebb színek, nagyobb betekintési szögek – ezek még mind szerepelnek a távol-keleti gyártó ígéret listáján. Pontos megjelenési dátum egyelőre nem ismert.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin