Connect with us

technokrata

Smart home

Farm a Holdon!

Fény derül az Univerzum Ősrobbanás utáni sötét korszakára…

A Massachusetts Institute of Technology megszállott tudósai újra itt vannak, most éppen a NASA-val szövetkeztek, hogy közösen több száz teleszkópot telepítsenek két négyzetkilométeres területen a Hold túl oldalára, ami mindig hátat fordít a Földnek.

A teleszkópok feladata, hogy felderítsék az Univerzum Ősrobbanás utáni úgynevezett sötét korszakát („Dark Ages”), mikor a Világmindenség megszületett, és létrejöttek a galaxisok. Ennek érdekében az eszközök begyűjtenek és elemeznek minden alacsony frekvenciájú rádiójelet, amelyek alapján talán meg tudunk egyet és mást az Univerzum kezdetéről.

A csapat teleszkópjait nem alkalmazzák majd a Földről érkező adatok begyűjtésére a magas interferencia miatt. A szerkezeteket holdjárók helyezik a felszínre.

A feltételezések szerint a fent említett sötét korszak körülbelül 400 ezer évvel az Ősrobbanás után vette kezdetét, amikor a táguló Világegyetem lehűlt, a becsomósodott hideg hidrogénfelhők pedig sűrű ködként ültek az Univerzumra. Ám valami folytán beindultak a galaxisok, megszülettek az első csillagok, és melegségükkel véget vetettek a sötétségnek – nagyjából a Big Bang után 1 milliárd évvel.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin