Connect with us

technokrata

Csúcstechnológiás eszköz – klaviatúra helyett

Smart home

Csúcstechnológiás eszköz – klaviatúra helyett

Vissza a gyökerekhez!

Yuta Watanabe tervező odavan a ceruzákért, ráadásul az általa létrehozott darabok egyszerre tűnnek egyszerűbbnek és összetettebbnek azokhoz képest, amikhez eddig hozzászoktunk. Az úgynevezett Peg Pencil például egy módosított rugóval szerelt ceruza, amely nagyjából édesanyánk ruháscsipeszével azonos módon működik. Ha elfogyott a grafit, egyszerűen csak nyomjuk össze a felső részét, és helyezzünk be egy újabb rudat. És ez csak egy a sok közül! Lássuk a képeket…

Ám Watanabe nem az első, aki írószerszám készítéssel foglalkozik. Például a Sharp japán elektronikai gyártó neve alapítójának egyik találmányától ered: az 1894-ben született Tokuji Hayakawa találta fel ugyanis az „Ever-Sharp Pencil”-t, azaz a mindig hegyes ceruzát. Bár akkoriban már kapható volt egy szintén mechanikus töltőceruza, ám az sem ergonómiailag, sem tartósság szempontjából nem volt alkalmas a mindennapi használatra. Hayakawa nikkelborítású íróalkalmatossága így jóval nagyobb népszerűségre tett szert, 1912-ben alapított cége – a Hayakawa Electric Industry Co. – 1942-ben terjeszkedni kezdett, amelyet 1970 óta Sharp Corporation néven ismerünk.

Vagy például vegyünk Hisashige Tanakát, aki 1799. szeptember 18-án született egy teknősbékapáncéllal dolgozó kézműves fiaként. Már gyermekkorától kezdve nagy élvezettel készített ötletes játékokat – ilyen volt például az a praktikus ceruzatartó is, amelyet senki sem tudott kinyitni, bármilyen erősen is próbálkozott. Hisashige alkotó szellemének fejlődésével párhuzamosan számos egyéb játékot is készített, amelyek közül a leghíresebb a Yumihiki Douji – egy báb, amely íjával akár egy két méter távolságra lévő célpontot is képes volt eltalálni. Hisashige keményen dolgozott, matematikát és csillagászatot tanult, egyedülálló képzelőerejének köszönhetően pedig számos készüléket talált fel: többek között egy lámpát, amelynek fénye tíz gyertyáéval is felért, valamint egy felhúzható órát, amely több mint 200 napig pontosan működött. Emellett még a nehéziparban is dolgozott; gőzhajtású vonatokat és hajókat, valamint ágyúkat fejlesztett. 1875-ben megalapította a Tanaka Engineering Works elnevezésű vállalatot, amelyet manapság csak Toshiba néven ismerünk.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin