Connect with us

technokrata

Ne érjünk a pénzhez!

Smart home

Ne érjünk a pénzhez!

Influenzajárvány idején biztonságosabb a bankkártya, mint a készpénz.

A készpénzen terjedő influenzavírus kockázatát hatásosan csökkentheti a bankkártyák használata, mondta el egy korábbi sajtóhírre reagálva Zdenek Houser, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. A francia AFP hírügynökség cikke szerint ugyanis a készpénzhasználat fokozhatja a téli járványok terjedését, hiszen a vírus, ha bankjegyre kerül, akár több mint két hétig is életben maradhat.

Amint arról az AFP beszámolt, egy svájci bank egy genfi orvoscsoportot kért fel a kutatás elvégzésére, miután felmerült, hogy a forgalomban lévő bankjegyek és érmék milliói hozzájárulhatnak az influenzajárványok elhúzódásához.

A kutatók az influenza vírusának kis mennyiségű mintáit helyezték el bankjegyeken, melyeket azután szobahőmérsékleten tároltak. Jóllehet, ebben az esetben a vírus csak néhány óráig élt, a magasabb koncentrációjú, nagyobb vírusminták több napig is ellenállónak bizonyultak a bankjegyeken. A kutatók szerint a legrosszabb eset, ha az influenza kórokozója emberi váladékkal együtt kerül a bankjegyre. Ilyenkor szobahőmérsékleten a vírus mintegy két és fél hétig is fertőző maradhat.

A MasterCard igazgatója a jegybank (MNB) adataira hivatkozva elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 255 millió bankjegy és 910 millió pénzérme van aktív használatban.

„A bankkártyák térnyerése segíthet a téli járványok, így az influenza elleni küzdelemben is –mondta el Zdenek Houser – hiszen ha bankkártyát használunk sem bankjegyet, sem a gyakran érmék formájában érkező visszajárót nem kell érintenünk, így csökkenthető a fertőződés veszélye.”

Amint az AFP közölte, a svájci orvoscsoport további kutatásra készül annak érdekében, hogy kiderüljön, a bankjegyeknek milyen szerepe lehet az influenza terjedésében. A legnagyobb kockázatot továbbra is a levegőn keresztüli fertőzés valamint az emberek közvetlen érintkezése jelenti.

Szerencsére a magyar kormány gondoskodása nyomán hazánk influenza átoltottsága magas, hiszen a kormány minden évben 1,3 millió adag ingyenes vakcinát bocsát a lakosság rendelkezésére.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle