Connect with us

technokrata

Neutron-figyelés itthon

Smart home

Neutron-figyelés itthon

Európai neutronkutató központ Debrecenben?

A következő hónapokban létrejöhet az a nemzetközi elkötelezettség, amely megteremti az egymilliárd eurónyi finanszírozást az európai neutronkutató központ létrehozásához, az intézet székhelye jó eséllyel lehet Debrecen – jelentette be Brüsszelben Egyed Géza, a Gazdaság és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára.

Brüsszelben ugyanis bemutatták a magyar-spanyol együttműködési programot, melynek célja az Európai Neutronkutató Központ ESS projektje európai központjának létrehozása. A belga fővárosban egy nemzetközi bemutatón indították útjára azt a spanyol-magyar együttműködési programot, amelynek célja a korszerű kutatóközpont létrehozásának előmozdítása. Habár az együttműködés közös célokat szolgál, mindkét fél maga számára szeretné megszerezni a központ létrehozásának jogát. Magyarország Debrecent szánja a központ helyszínéül, míg Spanyolország Bilbaót jelölte a következő évtized legnagyobb európai kutatásfejlesztési beruházásának színteréül.

A felek az együttműködési megállapodásban az alábbi pontokat rögzítették:

– Együttműködés az ESS létesítmény létrehozását célzó közös befektetői terv elkészítésében, melynek célja előmozdítani, hogy a két fél egyike adhasson otthont a jövőbeni központnak.

– Az előkészületi fázisban a két fél közösen jelöli ki az együttműködésért felelős tudományos igazgatót, hogy ezzel biztosíthassák a két pályázat tudományos tartalmának azonosságát.

– A felek közösen elfogadott módszerrel mérik fel az ESS projekt költségeit – beleértve a helyi infrastruktúrafejlesztés kiadásait is – illetve azonos módszerekkel mérik fel a projekt várható szociális és gazdasági hatásait a kiválasztott városokban.

– A létesítmény építési fázisában a két fél kölcsönösen anyagi forrásokkal segíti egymást; a vesztes fél beszállítói lehetőséget kap a pályázatban győztes fél építési munkájában.

– Közös tudományos tanácsadó testület felállítása.

Mivel tudományos-technikai értelemben már érett tervről van szó, a megvalósítás most már a szükséges pénz összegyűjtésén múlik. Az Európai Unió a költségeknek csak elenyésző részét adná, a forrásokat elsősorban pénzügyi befektetők megnyerésével és a felhasználó, partnerországokkal kötött kétoldalú szerződésekkel kell biztosítani – tette hozzá a szakállamtitkár.

Azt Egyed Géza és a projekt spanyol partnerei is jelezték: a bejelentett kétoldalú együttműködés nyitott, ahhoz más országok is csatlakozhatnak.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle