Connect with us

technokrata

Újgenerációs DVD-k: olcsóbb Blu-ray, halálán a HD DVD?

Smart home

Újgenerációs DVD-k: olcsóbb Blu-ray, halálán a HD DVD?

Özönszerűen tör előre a kéklézeres adatrögzítési technika Sony-féle változata.

Január elején írtunk arról, hogy a Consumer Electronics Show-ra időzítetten a Warner bejelentette: elkötelezi magát a Blu-ray mellett. A Sony ezzel jelentős győzelmet aratott a konkurens HD DVD mögött álló Toshiba felett. A hollywoodi stúdiók legnagyobb DVD-értékesítője az USA-ban eladott korongok 18-20 százalékát tudhatja magáénak. Eddig mindkettő újgenerációs optikai formátumra kiadta alkotásait, de május végétől már csak DVD-re és Blu-ray-re jelennek meg az új Warner Bros. filmek.

Alig egy héttel a bejelentést követően a felhasználók is igazodtak a Warner lépéséhez: az új vásárlók zöme már hanyagolta a HD DVD-t, és helyette inkább Blu-ray lejátszókat vett a boltokban. Ezt még azt sem tudta ellensúlyozni, hogy a Toshiba drámai mértékben lecsökkentette az alapkészülékek árait – ez az intézkedés ugyanis későn jött ahhoz, hogy befolyásolja január második hetének eladásait. Így tehát a január 12-ével végződő héten az amerikai piac 90 százalékát tudhatta magáénak a Sony üdvöskéje, olvasható az NPD Group piackutató cég elemzésében.

Mit szólt az értékesítési adatokhoz a Toshiba? Nos, a távol-keleti óriásvállalat szerint kis jelentősége van ennek az időszaknak. Jodi Sally, a cég audio- és videotermékekkel foglalkozó marketingrészlegének alelnöke szerint csak azért borult fel arra az egy hétre az egyensúly, mert pont akkorra ért véget a karácsonyi diszkont kiárusítás, plusz néhány vékonyképernyős TV-hez ingyen adták a kereskedők a Blu-ray lejátszót. Más szemszögből, de egyetértett Sally-vel Stephen Baker, az NPD iparági elemző részlegének alelnöke. Baker úgy véli, hogy „Egy hét még nem jelez trendeket, csupán egy adatpont.” Az alelnök ennek ellenére úgy véli, hogy az árkérdés most másodlagos tényezővé vált, és a Warner lépése az, ami mozgatja a piacot. Az NPD tehát Blu-ray győzelmet vár.

Olcsóbb kéklézer
Kapcsolódó hír, hogy a Sony a minap jelentette be: a lejátszókban, meghajtókban található író/olvasó fej a fejlesztéseknek köszönhetően nem csak kisebbé vált a korábbi komponensekhez képest, de az ígéretek szerint az egyszerűsödő gyártás miatt olcsóbb is lett. A technológia társtulajdonosa és egyben a fejek legnagyobb előállítója, a japán Nichia Corporation közlése szerint a kéklézer tokozása immáron három milliméternél is vékonyabb, aminek köszönhetően nem csak kevesebb anyagot igényel egy-egy darab legyártása, hanem olyan alkalmazási területek előtt is megnyílik az út, amelyek eddig elérhetetlenek voltak. Például hordozható lejátszók hozhatók létre általa, vázolt fel egy terjeszkedési lehetőséget a japán cég.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák