Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kiirtották az izzókat és az égőket

Smart home

Kiirtották az izzókat és az égőket

Egy város, ahol nincs villanykörte.

A villanyvilágítás részesedése a világ energia-fogyasztásában 19 százalékot tesz ki – ugyanakkor Ázsia áramfogyasztása a következő 10 évben megduplázódik. Az ezekből adódó kihívást az energia-takarékos lámpák válaszolhatják meg, amelyek minimális áramfelvétel mellett adják ugyanazt a fénymennyiséget, és az élettartamuk sokszorosa a hagyományos izzókénak. Egy energia-takarékos lámpa, életciklusa alatt, áttételesen fél tonna CO2-emissziótól menti meg a légkört.

Nos, Amerikában Ann Arbor az első város, ahol az utcai lámpákat teljes egészében kicserélik LED-ekre. Ugyanis Michigan állam is rájött: a csökevényes régi izzókhoz képest a világító diódák fele annyit esznek, és ötször tovább bírják a strapát. A helyes új lámpákkal pedig pénzt és energiát takarítanak meg a gondos városvezetők. A lépéssel a honatyák elsőként kötelezték el magukat ily módon az energiatakarékosság irányába, és remélik, hogy számos követőjük akad. Mi meg azt, hogy a túl erős fény nem szennyezi majd agyon a környezetünket.

Egy biztos: a következő 10-15 évben ezt a piacot teljesen új technológiák fogják meghatározni, a fénykibocsátó diódákat pedig elterjedten fogják használni mindennapi világítási célokra. A holnap fénytechnikájának a hajszálvékony szerves fénykibocsátó diódák (OLED) is részei lesznek.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés