Connect with us

Mekkora esélyünk van visszaszerezni ellopott noteszgépünket?

Smart home

Mekkora esélyünk van visszaszerezni ellopott noteszgépünket?

Ha már lába kélt, nem árt tisztában lenni, mire számítsunk.

Nemrég adták közre azt a jelentést, melyet a texasi egyetemi rendőrség adataira alapozva készítettek. Eszerint az amerikai felsőoktatási intézményben átlagosan hatvanöt notebooklopásra jutott egy sikeres visszaszerzés – vagyis 65:1-hez az esélye annak, hogy ha egyszer lába kélt a hordozható masinának, akkor azt tulajdonosa soha többé nem is látja viszont. Ez ráadásul emelkedő (romló) trendet jelent, hiszen 2006-ban még „csak” 60:1-hez volt ez az arány.

Az USA déli részén található állam egyetemén átlagosan 5-6 noteszgépnek kél lába egy hónapban. A helyi rendőri erők arra figyelmeztették a diákokat, miután látszott, hogy a jelenség nem akar megszűnni, hogy vigyázzanak értékeikre. Gyakran nem is a „vas” elvesztése jelenti a legtöbbet, hanem azoknak a fontos és bizalmas adatoknak az eltűnése, melyekkel később visszaélhetnek a tolvajok. Michael Riojas, az UTPD bűnügyi nyomozó részlegének egyik rendőre szerint bármit is tárolnak a diákok a laptopokon, legyenek azok magánképek, pénzügyi információk, zenék; a hordozható számítógépet eltulajdonítók rátehetik a kezüket, ha kicsit körülnéznek a merevlemezen. És sokkal többet is veszthet az egy néhány száz dolláros noteszgépnél, akinek ezek után lefosztják a bankszámláját.

Mit lehet tenni?
Cam Beasley, a helyi rendőrség információtechnológiai részlegének vezető nyomozója szerint az egyetemi szabályzat megköveteli, hogy az érzékeny adatokat tartalmazó hordozható elektronikai eszközök titkosítást alkalmazzanak. Windows alatt például a Vistához megjelent Bitlocker vagy az EFS ajánlott a kampusz területén. Ezekkel a manőverekkel azonban csak a szoftveres lopás védhető ki; a hardver eltulajdonítása ellen azt javasolják a rendőrök, hogy a hordozható masinák külső és belső burkolatába is rögzítsék valamelyik azonosítójukat (például jogosítványuk számát) a diákok. Igaz, a magnézium vagy műanyag vázba való vésés csökkenti a laptop értékét (és két-három évvel később, az eladáskor hátrány lehet), viszont segíthet megőrizni a masinát.

Nem sok eredményét látják a kisméretű zárak, lakatok és egyéb, fizikai védelmi eszközök alkalmazásának – a tolvajok néhány pillanat drótvágóval átvágják ezeket, gyakorlatilag szinte semmivel sem késleltetik az ellopás idejét. Segíthetnek viszont az olyan nyomkövető programok, mint a LoJack for Laptops és az Absolute Software, melyek megnövelik a valószínűségét annak, hogy ha egyszer már lába kelt a kis eszköznek, akkor vissza lehessen szerezni. Az észrevétlenül megbúvó program ugyanis folyamatosan tájékoztatja a szolgáltatás üzemeltetőjét, hogy milyen környezetben, milyen IP-címről üzemel éppen. Ennek alapján pedig esély nyílik a tettesek nyakon csípésére.

A legfontosabb azonban, hogy sosem szabad felügyelet nélkül hagyni a notebookokat – ez jelenti ugyanis a legnagyobb veszélyt.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom