Connect with us

Élő távvezérlés

Smart home

Élő távvezérlés

Vezetéknélküli video-átvitel egyszerűsíti a munkát.

Hamarosan a korábbinál gyorsabbá és gazdaságosabbá válik termelő létesítmények, gyárak strukturális átrendezése, átépítése. Ehhez a Siemens olyan szerviz-rendszert fejlesztett ki, amely vezetéknélküli technológia közvetítésével élő képeket és hangokat képes átvinni a világ bármely pontján lévő létesítményből a gyárat tervezett/épített céghez. Ez utóbbi mérnökei a létesítmény mai állapotát mutató képeknek az eredeti tervekkel való összehasonlításával naprakészre hozhatják a terveket, és az apró részletekig megtervezhetik az átépítést.

Egy gyár tervezése semmiképp nem ér véget a megrendelőnek való kulcsátadáskor. Termékgenerációk váltják egymást, és a gépparkokat emiatt valamikor biztos át kell tervezni és rendezni. A gyártócsarnok néhány év múltán egész másként néz ki, mint induláskor: gépeket máshová helyeztek, kábeleket fektettek újra. Ezért egy átépítés megtervezőinek nehéz áttekintést nyerni az aktuális helyzetről és a tényleges állapotot az eredetivel illetve az építési tervvel összehasonlítani.

A Siemens müncheni székhelyű központi K+F részlege, a CT (Corporate Technology) kifejlesztett egy Visual-Service-Support-System (VSS) nevű táv-adatátviteli megoldást, mely feleslegessé teszi azt, hogy a specialista odautazzon a létesítménybe – helyette az jön hozzá képletesen szólva. Ehhez az kell, hogy a gyár egy dolgozója magára vegyen egy kamerával és mikrofonnal is felszerelt headsetet. A távolban lévő tervező megkapja a kamera videoképeit, mikrofon útján a gyárcsarnok különböző pontjaira irányíthatja a gyári dolgozót, és általa „bejárhatja” az egész létesítményt, mintha csak ő maga ott lenne a helyszínen. Távvezérléssel kiválaszthat egy fotót is, azt a gyári dolgozó tablet-PC-jére irányíthatja, és bejelölheti neki, hogy a csarnok melyik következő pontjára nézzen, vagy menjen.

A rendszer táv-karbantartásra és kisebb javításoknál is jól használható, mint amire konkrétan egy finn acélműben van is már példa. Ha egy gép, hiba miatt leáll, a szervizközpont élesbe kapcsolja magát a gyárral, és az ottani személyzettel együtt végrehajtja a javítást. A VSS WLAN és GSM technológiával működik: Egyiptomban, Kínában és másutt végrehajtott tesztek megmutatták, hogy a rendszer a világ különféle sarkaiban is megbízhatóan működik.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom