Connect with us

A BIOS ideje lejárt

Smart home

A BIOS ideje lejárt

Új rendszer, új lehetőségek. Például játszhatunk az operációs rendszer betöltése alatt.

Nemrég arról számolt be a MicroStar International, itthon ismertebb nevén MSI, hogy már kidolgozott tervei vannak a BIOS (Basic Input Output System) leváltására. Az utód az EFI rövidítést kapta, mely az Extensible Firmware Interface szavakat rejti, és ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor már februárban bemutatkozhat. Azt viszont jelenleg még nem tudni, hogy a BIOS helyetti EFI alkalmazása milyen hatással lesz az árra.

Az első, immár EFI-ra alapuló MSI alaplap az Intel P35-ös chipkészletű P35 Neo3 lesz. Core 2 Duo, Quad és Extreme processzorokat támogat, illetve különböző, LGA 775-ös tokozású CPU-kat. A HKEPC kínai oldal közlése szerint az eszköz EFI-ja nem csak angolul tud majd, hanem több ismert nyelvet is támogat. Emellett precízebb rendszerbeállításokat tesz lehetővé, ami főleg a tuningolók számára jó hír. Bár ezt már túlzásnak tartjuk, de állítólag még játékokat is integrálnak bele – három különböző apró szórakozási lehetőség várja a felhasználókat, akik ezzel múlathatják az időt, amíg operációs rendszerük betöltődik.

És ha már az EFI rövidítéssel tisztába kerültünk, itt van még egy, a UEFI, ami az előző szókapcsolat unified terminussal való kiegészítéséből származik. Ez tulajdonképpen egy olyan leírás lesz, ami az interfészt részletezi, mit is lehet tenni a rendszerrel az úgynevezett pre-boot környezetben. Vagyis akkor, amikor a számítógép már bekapcsolt állapotban van, de az operációs rendszer betöltése még nem kezdődött el. Ennek köszönhetően megvalósulhat például a bővítőkártyák architektúra-független eljárások révén való támogatása.

Az EFI már támogatja a 64 bites operációs rendszereket és platformokat is. Következő, Intel által fejlesztett 1.1-es változatát nemsokára szemügyre veszi a standardot felügyelő szervezet, így az sem kizárt, hogy széleskörű elterjedésénél már nem is a legelső verzióval ismerkedhet meg a számítógép-felhasználók zöme. A UEFI Forum egyébként olyan résztvevőket tömörít magába, mint az AMD, az American Megatrends, a Dell, a Hewlett Packard, az IBM, a Insyde, az Intel, a Microsoft és a Phoenix Technologies.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom