Connect with us

technokrata

Érthetővé válik a kutyaugatás

Smart home

Érthetővé válik a kutyaugatás

Kutya-ember fordítóprogram van születőben. Itt, Magyarországon, de a hír már az egész világot bejárta.

Érteni az állatok beszédét – az emberiség egyik régi álma. Ám míg a különböző népek nyelve nagyon kifinomult és kifejező, addig még a magasabbrendű állatok is jóval egyszerűbb „verbális” kommunikációt alkalmaznak. Egy kutyánál például sokat elárul a testtartás is, amely legalább annyira hangsúlyos, mint az ugatása. Egyáltalán nem mindegy, hogy csóválja-e a farkát vagy a lába közé csapja, felhúzza-e az ínyét morgás közben vagy sem – és még sorolhatnánk. Ennek ellenére nem lehetetlen olyan szoftvert írni, amely az ugatásból képes lehet kihámozni, hogy négylábú kedvencünk mit is akar közölni velünk.

Molnár Csaba az ELTE-n néhány kollégájával közösen fejleszti azt a szoftvert, mely meg tudja különböztetni a szintén nemzeti színeinket erősítő mudi fajtájú kutyák érzelmi reakcióit. A tesztelésben 14 eb vett részt, melynek során hat különböző szituációban figyelték a mudik viselkedését. Egyedül hagyták őket, labdát vittek a látóterükbe, megfigyelték őket egymással való marakodásuk illetve játék közben, akkor, amikor idegennel találkoztak, illetve elvitték sétálni is az ebeket.

Molnár egy, a Reuters-nek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy lehetséges kutya-ember kommunikációt elősegítő eszköz létrehozása, sőt, kereskedelmi alkalmazása. Az algoritmus ugyanis a vizsgálatok során átlagosan 43 százalékban megfelelően ismerte fel a kutyák érzelmi reakcióit, pusztán ugatásuk és csaholásuk elemzésével. Ugyan elsőre ez alacsonynak tűnik, de az átlagember nagyjából ugyanilyen teljesítményre képes: az ELTE kutatói szerint mi, emberek 40 százalékosan találjuk el az ebek hangulatát. Ráadásul Molnár szerint a szoftver tovább javítható, amivel minden bizonnyal a felismerési arány is nőhet.

A magyar kutató szerint a hazai tudósok kutatása bizonyítékul szolgál arra, hogy a különböző kutyafajták ugatása üzenetértékű lehet az emberek számára – még azoknak is, akiknek korábban nem volt kutyás tapasztalatuk.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle