Connect with us

technokrata

Sokkoló ébresztés

Smart home

Sokkoló ébresztés

Ettől még a halottak is felkelnek…

Kiben kelt kellemes érzést ébresztőórájának hangja, ki az, akit melegséggel tölt el a reggeli ébresztés? Ezek igazán felérnek egy lottó ötössel, hiszen legtöbbünk szája sírásra görbül, mikor az óra hajnalban elűzi álmunkat.

Pedig gyakran éjszakába nyúlóan dolgoznak az informatikusok, számukra sem uborkaszezon, sem munkaszüneti nap nincs, supportnak mindig lennie kell. Pedig az alváshigiéniás előírások betartása fontos, mivel az emberi szervezet 24 órás alvás-ébrenlét ritmus szerint működik, melyet egy belső, úgynevezett circadián óra működtet. A belső óra működése ciklikusan befolyásolja a testhőmérséklet alakulását, hormonműködéseket, a szívfrekvenciát és egyéb testi folyamatokat, ráadásul a szervezet számára oly fontos melatonin nevű hormon éjszaka, sötétben – tehát amikor alszunk – termelődik.

Nem csoda, hogy sokunkat még az ágyúlövés sem ébresztene fel reggelenként. Nekünk találták ki kényeztetésképpen azt az újfajta ébresztőórát, mely nem csak sokkol, de olykor még percekre süketséget is okoz. Tény, hogy van kellemesebb, de nincs hatásosabb ébresztő, mint egy órára szerelt tűzriasztó, ha csörömpölni kezd…

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle