Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az LCD hiány következményei

Smart home

Az LCD hiány következményei

Visszavágnak a plazmakijelzők! Hódítanak a „kicsik” és a hatalmasok is.

Habár sokan már temették a plazmakijelzőre alapuló készülékeket, nem várt fordulat van kibontakozóban. Amint arról már korábban írtunk, az LCD-gyártás egyik fontos alapanyagából hiány mutatkozik az idei évben, melynek hatása már most érződik. Például abban, hogy a magas igényeket folyadékkristályok kijelzőkkel nem lehet kielégíteni, ezért lélegzetvételnyi időt kapott a plazma technológia, hogy újra bizonyíthasson.

„A plazma nem tűnik el.” – mondta Jeff Kim, a szöuli Hyundai Securities egyik elemzője – „Még mindig versenyképes a nagyméretű kijelzőknél, és ez az állapot fenn fog állni 2010-ig.”

Merész kijelentés ez, főleg a technológia előéletének tükrében. A plazmakijelzők alig két év alatt váltak a vékonyképernyős kategóriában domináns szereplőből alárendeltté. 2006 elején például ez a technika kínálta a legolcsóbb 40 colos (106 centiméteres) képátlójú televíziókat a TV-piacon, amit főleg az alacsonyabb gyártási költségeknek és a nagyobb panelek jobb kihozatali arányának köszönhetett. Mára azonban a folyadékkristályos kijelzők „lenyomták” a plazmatechnológiát, és az ez utóbbi mellett kitartó gyártók profitjuk marginális szintűre csökkenését voltak kénytelenek átélni. Voltak, akik feladták a gyártást, de néhányan kivártak – és jelenleg úgy tűnik, hogy nem hiába.

A Samsung SDI és az LG Electronics (a világ második és harmadik legnagyobb gyártója a piacon) nemrég egyaránt úgy nyilatkozott, hogy kemény év volt a 2007-es, főként a folyamatosan csökkenő árak miatt. Az LCD-hiány következtében azonban ismét felpöröghet a gyártás: az LG például 6,5 millió eladott panelt prognosztizál 2008-ra, szemben a tavalyi 3,5 millióval. Ezzel nyereségbe (igaz, egyszámjegyűbe) fordulhat a vállalat kijelzőgyártó részlege, ami a részvényesek örömére szolgálhat. A tulajdonosok ugyanis tavaly kétszámjegyű veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

Ráadásul egy további tény is segíti a plazma technológiát. A fejlődő piacokon igen keresettek a relatíve kisméretű panelek. Kínában az LG nagy sikerrel terjeszti 32 colos televíziós készülékét – a vásárlóképes kereslet ugyanis ennél (sokkal) nagyobb kivitelben már nem lenne képes megvenni a vékony tévéket. A 2008-as pekingi Olimpia azonban egyre több kínait csábít arra, hogy elavult katódsugárcsöves TV-jét vékony kivitelűre cserélje. Simon King, a vállalat kijelzőkért felelős részlegének vezetője nemrég úgy nyilatkozott a Reuters-nek, hogy a 32 colos modellek iránt mutatkozó kereslet 80-90 százaléka a rizs hazájában generálódik.

A legnagyobb
Nemrég jelentette be a Panasonic, hogy elkészült a világ legnagyobb plazmatévéjével, mely extrém méretű: 150 colos (375 centiméteres) képátlóval rendelkezik. Még a full HD felbontáson is túltesz: 4096×2160 pixeles kijelzője 8,84 megapixeles képeket képes natívan megjeleníteni. Igaz, egyelőre csupán prototípus formájában létezik a közel két méter magas effektív képernyőfelülettel bíró monstrum. Arról, hogy mennyiért lesz majd megvásárolható (és hogy mikor), egyelőre nem érkezett információ. Támpontot adhat, hogy a korábbi rekorder 103 colos változat a bemutatót követően alig egy év múlva vált elérhetővé.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés