Connect with us

technokrata

Fény, kristályokból

Smart home

Fény, kristályokból

Új gyártási eljárás fénykibocsátó diódákból előállított nagy hatásfokú, hosszú élettartamú fényforrásokra.

Mint ismeretes, a „Fény kristályokból” című projekt – melynek keretében új gyártási eljárást fejlesztettek ki az Osram kutatói fénykibocsátó diódákból előállított nagy hatásfokú, hosszú élettartamú fényforrásokra – elismeréseként a Siemens-leányvállalat szakemberei nyerték a Német Jövő Díj 2007-et. A jutalmat Horst Köhler adta át még decemberben.

A 11 évvel ezelőtt alapított és évente odaítélt, 250.000 eurós díj ezzel harmadízben jutott a Siemens-nek. A nyertes teamhez tartozik az Osram kutatói mellett – akik a „vékonyfilm”-technológia úttörő specialistái – a jénai Fraunhofer Alkalmazott Optikai és Finommechanikai Intézet képviselője is. A kidolgozott technológia lehetővé teszi rendkívüli fényerővel rendelkező LED-chipek előállítását és azok sűrűn egymás mellé „pakolását”, miáltal nagyobb világító felület keletkezik.

Az ultra-hatékony Osram LED-eket például mini-vetítőkészülékekben, hátsó projekciós TV-készülékekben és autók éjjellátó berendezéseiben lehet alkalmazni, de autófényszórókban és általános világítási célokra is használhatók.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák