Connect with us

Hirdetés

technokrata

Következő generációs DVD-k – eldőlt a csata?

Smart home

Következő generációs DVD-k – eldőlt a csata?

Idén véget érhet a konkurenciaharc.

A múlt hónap közepén pendítettük meg, hogy a Time Warner tulajdonában levő Warner Bros. stúdió elkötelezheti magát a Blu-ray mellett, ezzel gyakorlatilag el is döntve a következő generációs DVD-k csatáját. Akkora piaci erőt képvisel ugyanis a Warner, hogy egy ilyen lépés jelentős mértékben befolyásolja a piacot – a HD-s filmek zöme ebben az esetben már csak BD-n jelenne meg, vagyis a HD DVD elvesztené piaci támogatottságát. Egy nappal később aztán nyilatkozott a stúdió vezetése, amely cáfolta az értesüléseket.

Ennek ellenére a múlt hét végén, pénteken robbant a bomba: a Warner mégis elkötelezte magát a Blu-ray mellett. A Sony ezzel jelentős győzelmet aratott a konkurens mögött álló Toshiba felett. De mit is jelent a Warner döntése? A hollywoodi stúdiók legnagyobb DVD-értékesítője az USA-ban eladott korongok 18-20 százalékát tudhatja magáénak. Eddig mindkettő újgenerációs optikai formátumra kiadta alkotásait, de május végétől már csak DVD-re és Blu-ray-re jelennek meg az új Warner Bros. filmek.

Nem példa nélküli, hogy egy-egy kiadó valamelyik formátum mögé áll. Tavaly augusztusban például a Paramount Pictures és a DreamWorks Animation SKG döntött úgy, hogy exkluzív szerződést köt – a Toshibával. Akkor tehát a HD DVD profitált a megállapodásból, ám ez az előny most könnyen semmissé lehet. A Warner dominanciája miatt ugyanis az eddig mindkét formátumot támogató kiadók könnyen beállhatnak a sorba, ezzel pedig láncreakciót indítva el a piacon – a HD DVD gyors halálát okozva. Eddig egyébként a 20th Century Fox, a Walt Disney és a Lionsgate döntött a Blu-ray mellett.

Leáldozóban a DVD-knek
A tavalyi év volt az első olyan az Egyesült Államokban, amikor az 1997-es megjelenése óta csökkent a műsoros DVD-k értékesítése, állítja az Adams Media Research. Ennek azonban nem a nagyfelbontású filmeket tartalmazó korongok megjelenése és terjedése az oka: az egymással rivalizáló formátumok miatt a vásárlók eddig féltek igazán elkötelezni magukat (a magas árakról nem is beszélve). Sokkal inkább a szélessávú Internet-hozzáférések és a nagyméretű winchesterek terjedése fogja vissza a DVD-k eladásait. Egyesek szerint ez lesz az utolsó igazi formátumháború az optikai adattárolók piacán – a jövőben már nem olvasókba/írókba helyezhető lemezeken fogjuk megszerezni/tárolni a filmeket, zenéket, hanem főként az Internetről töltjük le a nézni/hallgatni valót.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés