Connect with us

Következő generációs DVD-k – eldőlt a csata?

Smart home

Következő generációs DVD-k – eldőlt a csata?

Idén véget érhet a konkurenciaharc.

A múlt hónap közepén pendítettük meg, hogy a Time Warner tulajdonában levő Warner Bros. stúdió elkötelezheti magát a Blu-ray mellett, ezzel gyakorlatilag el is döntve a következő generációs DVD-k csatáját. Akkora piaci erőt képvisel ugyanis a Warner, hogy egy ilyen lépés jelentős mértékben befolyásolja a piacot – a HD-s filmek zöme ebben az esetben már csak BD-n jelenne meg, vagyis a HD DVD elvesztené piaci támogatottságát. Egy nappal később aztán nyilatkozott a stúdió vezetése, amely cáfolta az értesüléseket.

Ennek ellenére a múlt hét végén, pénteken robbant a bomba: a Warner mégis elkötelezte magát a Blu-ray mellett. A Sony ezzel jelentős győzelmet aratott a konkurens mögött álló Toshiba felett. De mit is jelent a Warner döntése? A hollywoodi stúdiók legnagyobb DVD-értékesítője az USA-ban eladott korongok 18-20 százalékát tudhatja magáénak. Eddig mindkettő újgenerációs optikai formátumra kiadta alkotásait, de május végétől már csak DVD-re és Blu-ray-re jelennek meg az új Warner Bros. filmek.

Nem példa nélküli, hogy egy-egy kiadó valamelyik formátum mögé áll. Tavaly augusztusban például a Paramount Pictures és a DreamWorks Animation SKG döntött úgy, hogy exkluzív szerződést köt – a Toshibával. Akkor tehát a HD DVD profitált a megállapodásból, ám ez az előny most könnyen semmissé lehet. A Warner dominanciája miatt ugyanis az eddig mindkét formátumot támogató kiadók könnyen beállhatnak a sorba, ezzel pedig láncreakciót indítva el a piacon – a HD DVD gyors halálát okozva. Eddig egyébként a 20th Century Fox, a Walt Disney és a Lionsgate döntött a Blu-ray mellett.

Leáldozóban a DVD-knek
A tavalyi év volt az első olyan az Egyesült Államokban, amikor az 1997-es megjelenése óta csökkent a műsoros DVD-k értékesítése, állítja az Adams Media Research. Ennek azonban nem a nagyfelbontású filmeket tartalmazó korongok megjelenése és terjedése az oka: az egymással rivalizáló formátumok miatt a vásárlók eddig féltek igazán elkötelezni magukat (a magas árakról nem is beszélve). Sokkal inkább a szélessávú Internet-hozzáférések és a nagyméretű winchesterek terjedése fogja vissza a DVD-k eladásait. Egyesek szerint ez lesz az utolsó igazi formátumháború az optikai adattárolók piacán – a jövőben már nem olvasókba/írókba helyezhető lemezeken fogjuk megszerezni/tárolni a filmeket, zenéket, hanem főként az Internetről töltjük le a nézni/hallgatni valót.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom