Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fél terabyte-os winchester a notebookokban

Smart home

Fél terabyte-os winchester a notebookokban

Újabb rekord dőlt meg az év elején.

A Hitachi bejelentette, hogy a 2,5 colos méretű merevlemezek piacára egy olyan új modellt hoz be, melynek kapacitása a kategória minden eddigi versenyzőjét maga mögé utasítja. Fél terabyte-os (nagyjából, 500 GB) tárhelyet kínál ugyanis a Travelstar 5K500 névre hallgató eszköz. Fizikai méretéből adódóan kisebb számítógépekben is elfér, ami azt jelenti, hogy hamarosan megjelenhet a drágább noteszgépekben.

Létezik egy kisebb, „mindössze” 400 GB-os változat is, közölte a Hitachi. Mindkét merevlemez 3 Gbps-os maximális adatátviteli sebességet kínáló SATA csatolófelülettel rendelkezik, és használják a vállalat által kifejlesztett, úgynevezett Rotational Vibration Sensing technológiát. Ez utóbbi a fizikai behatásoktól igyekszik megóvni az adatokat: a fejlesztésnek köszönhetően akár 400 G-s sokkot is kibírnak a tányérok.

Apropó, adathordozó lemezek – ezekből három darab került a winchesterbe, ám ennek ellenére ugyanannyit fogyaszt az eszköz, mint a korábbi, mindössze két tányérral szerelt 5K250, melynek fele akkora a kapacitása, mint a minap bejelentett új bajnoknak. Ez számszerűem azt jelenti, hogy írás/olvasás közben 1,9 wattot fogyaszt a merevlemez, idle, vagyis készenléti módban pedig 0,7 wattot igényel.

Ára egyelőre nem ismert, de az biztosnak tűnik, hogy hamarosan piacra kerül: a Hitachi közlése értelmében már februárban kapható lesz. A harmadik negyedévben pedig érkezik majd egy továbbfejlesztett példány (E5K500), mely az alacsonyabb (de folyamatos) igénybevételhez igazodó feladatok ellátására specializálódik. Ezt elsősorban blade szerverek és videomegfigyelő rendszerek számára ajánlja majd a távol-keleti vállalat.

Tegnapi, szintén merevlemezes hír, hogy a Hitachi bejelentette: kivonul a 2,5 colos méretűnél kisebb winchesterek piacáról. Bővebben itt.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés