Connect with us

technokrata

Hazugságvizsgáló a Microsofttól

Smart home

Hazugságvizsgáló a Microsofttól

Pusztán a munka hatékonyságának fokozása érdekében…

Nemrég adta be szabadalmi oltalom iránti legújabb kérelmét a Microsoft az amerikai szabadalmi hivatalba – ebben egy olyan aktivitást figyelő rendszert ír le a vállalat, amely figyelemmel kíséri egy adott munkás termelékenységét. Mindezt úgy éri el, hogy különböző „pszichológiai vagy környezeti érzékelőket” alkalmaz. Ezek segítségével nyomon követheti a szívritmus, a légzésfrekvencia, a testhőmérséklet, az arckifejezések és a vérnyomás változását. Valamint a bőr galvanikus változatait is – ezt használják a nemzetvédelmi ügynökségek hazugságvizsgáló masinái.

Redmond állítása szerint a rendszer a vállalatok és a kormányzatok kezébe olyan eszközt adna, amellyel csoporttevékenységek megfigyelése válik lehetővé. A felhasználó aktivitásának figyelemmel követése által észlelni lehet, mikor van szüksége támogatásra feladatának elvégzésében, illetve beazonosítható az is, hogy mely másik felhasználó segíthet neki. Ez a segítség többféle lehet: kérdések megválaszolása, használati tanácsok közlése, illetve a felhasználó részfeladatának átvállalása. Vagyis: ha az alkalmazott nem tudja elvégezni a munkáját, akkor azt valaki más fogja (ami akár még rosszul is jöhet az értékelésnél).

A szabadalomtervezet leírása szerint a rendszer számos eszközön keresztül használható lenne – asztali számítógépeken, noteszgépeken, mobiltelefonokon. Ezzel nem csak, hogy fizikailag nyomon követhető a felhasználó, de mérhető frusztrációja és stresszszintje is. Ezek pedig a kontextusnak megfelelően kezelhetők – például az adóvisszatérítési papírok kitöltése során jelentkező megemelkedett szívverés normálisnak minősíthető az egyik felhasználó tekintetében, és nem igényel beavatkozást, míg egy másiknál pont az ellenkezője igaz.

Úgy tűnik, a Microsoft szerint jó dolog ezeknek az adatoknak a folyamatos monitorozása, későbbi feldolgozásra való eltárolása.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle