Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hardver- és szoftvertemető: 2007-es állapotok

Smart home

Hardver- és szoftvertemető: 2007-es állapotok

Immár hetedszerre adjuk közre a Wired magazin éves vaporware listáját, azaz ismét kiderül, hogy mely alkalmazásokat, termékeket várták leginkább tavaly, amik végül mégsem készültek el.

Az évek óta listavezető Duke Nukem vajon felkerült-e a listára – és ha igen, hol végzett? Ez, és még számos más érdekesség is kiderül cikkünkből. Ahogy eddig minden évben, most is kezdjük azonban azzal, hogy tisztázzuk: mit is jelent maga a fogalom. A vaporware a 90-es években született meg, rendszerint olyan termékekre, szolgáltatásokra aggatták rá ezt a jelzőt, melyeknek világra hozatala igen nehézkesen ment, ha sikerült egyáltalán. A cégek közül egyre többen éltek a kész háttér nélküli bejelentés lehetőségével, mert ennek van egy hatalmas előnye: tényleges produktum nélkül is felhívható a figyelem a termékre vagy szolgáltatásra. Ha ezt elég sokszor eljátsszák, akkor folyamatosan életben tartható (kis szerencsével) az érdeklődés.

A Wired magazin már tíz éve megszavaztatja olvasóit, hogy döntsék el, mely termékekre és szolgáltatásokra illett a vaporware jelző az elmúlt évben (az elmúlt hat év listái magyarul itt olvashatók). Decemberben aztán meg is születet a tízes (szégyen)lista; csapjunk is a lovak közé, azaz lássuk, hogy ezúttal mely termékek/szolgáltatások érdemelték ki a kétes dicsőséget jelentő titulust!

10. Steorn Orbo
2006 végén a dublini Steorn cég azzal állt a nyilvánosság elé, hogy hamarosan elkészül az Orbo nevű készülékükkel. Ez egy olyan mágneses motort tartalmazó eszközön alapul, mondták a cég vezetői, mely ingyenes és állandó energiát szolgáltat – más szavakkal a Steorn a perpetuum mobile, vagyis az örökmozgó bemutatását ígérte. Az írek állították, hogy a technológia mindenhol alkalmazható lesz, kezdve a hordozható zenelejátszóktól egészen az autókig.

Steorn Orbo

Nos, a termodinamika első törvénye továbbra is kikezdhetetlennek bizonyult. Hiába jött el ugyanis 2007 júliusa (ekkora kellett volna piacra lépni az Orbo-val), a bemutató elmaradt. A nem létező eszköz ezzel kiérdemelte a Wired vaporware listájának tízedik helyét.

9. Tesla Roadster
Igen ígéretesnek tűnt a Tesla Roadster – fejlesztője az első olyan sportautót ígérte „személyében”, mely elektromos kialakítása ellenére nem köt kompromisszumot sem a végsebesség, sem a gyorsulás, sem az egy töltéssel megtehető távolság tekintetében. A 200 km/h-s maximális tempó, a nulláról 100 km/h-ra való 4 másodperces gyorsulási idő és a több mint 300 kilométeres „hatótávolság” mind azt sugallta, hogy végre vége lehet a benzinzabáló szörnyeknek, és a száguldás szerelmesei is vásárolhatnak olyan gépkocsit, amivel kiélhetik vágyaikat.

Tesla Roadster

Eredetileg októberben kellett volna megjelennie a járgánynak, ám a Tesla Roadster végül nem tudott idén a közönség elé állni. Remélhetőleg 2008-ban a Tesla Motors elkápráztatja a rajongókat.

8. 802.11n
Már 2006-ban is létezett a vezeték nélküli Ethernet-hálózatok legújabb, egyben legnagyobb adatátviteli sebességet kínáló szabványa, a 802.11n változat. A Wi-Fi verzió azonban azóta sem tudta véglegessé kiforrni magát – ez viszont nem akadályozta meg a mérnököket abban, hogy piacra dobjanak olyan készülékeket, melyek már alkalmazzák (a cikk írója is egy draft 802.11n-t támogató router mögül írja e sorokat).

Ráadásul jó darabig nem is lehet számítani a véglegesítésre. Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) többszöri csúsztatás után bejelentette, hogy 2009 elejére várható a kiforrott specifikáció. Voltaképp ezzel érdemelte ki a vaporware jelzőt a 802.11n, annak ellenére, hogy számos hálózati termék támogatja már.

7. Diablo III
A hack ´n slash játékok két őse a Blizzard Entertainment fejlesztette Diablo és Diablo II. Ez utóbbi 2000-ben jelent meg, és már akkor is elavult grafikával próbálta meghódítani a piacot. Mindezt igen nagy sikerrel tette (köszönhetően az egyedi hangulatnak és a többszöri újrajátszhatóságot valamint online szórakozást is biztosító kialakításnak), ennek ellenére a Blizzard azóta is adós egy folytatással. Az eredeti fejlesztőcégből időközben kivált programozók egy része megérezte az űrt, amit a Diablo II hagyott maga után, és tavaly kiadta a Hellgate: London nevű játékot, ami ebben a műfajban próbálta lekörözni a nagy elődöt.

Ennek ellenére még mindig lenne helye egy harmadik résznek – és ez talán idén el is érkezhet a játékrajongók merevlemezeire. A Blizzard ugyanis tavaly olyan álláshirdetéseket tett közzé, melyekben egy titkos projekthez kerestek embereket. Remélhetőleg a Diablo III-hoz, bár a Next-Gen MMO kifejezés, amit az amerikaiak használnak a készülőben lévő programra, még akár más játékot is jelenthet.

6. Windows Mobile 6 Samsung BlackJack okostelefonhoz
A Wired vaporware listájának hatodik helyét egy tipikusan USA-beli fejlesztés foglalja el. Az alcímben is említett Samsung készülék az amerikai piacra szánt termék, melyhez csak a Windows Mobile 5 operációs rendszer áll a felhasználók rendelkezésére. Noha ennek eggyel újabb generációja már néhány készüléken (Treo 750, Motorola Q9, HTC Touch, sőt, még a Samsung BlackJack II-re is létezik új Windows) használható, az eredeti telefonra még nem vált elérhetővé.

Windows Mobile 6 Samsung BlackJack

Lapozás után szóba kerül minden idők egyik legjobbjának kikiáltott billentyűzete, egy régóta várt javítócsomag, a kínai demokrácia – sokan pedig azt hiányolták, miért nem játszhatunk istent.

A lista folytatódik, kattintson: Windows XP SP3, OLED-es billentyűzet, új Guns n´ Roses album



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés