Connect with us

Hardver- és szoftvertemető: 2007-es állapotok

Smart home

Hardver- és szoftvertemető: 2007-es állapotok

Immár hetedszerre adjuk közre a Wired magazin éves vaporware listáját, azaz ismét kiderül, hogy mely alkalmazásokat, termékeket várták leginkább tavaly, amik végül mégsem készültek el.

Az évek óta listavezető Duke Nukem vajon felkerült-e a listára – és ha igen, hol végzett? Ez, és még számos más érdekesség is kiderül cikkünkből. Ahogy eddig minden évben, most is kezdjük azonban azzal, hogy tisztázzuk: mit is jelent maga a fogalom. A vaporware a 90-es években született meg, rendszerint olyan termékekre, szolgáltatásokra aggatták rá ezt a jelzőt, melyeknek világra hozatala igen nehézkesen ment, ha sikerült egyáltalán. A cégek közül egyre többen éltek a kész háttér nélküli bejelentés lehetőségével, mert ennek van egy hatalmas előnye: tényleges produktum nélkül is felhívható a figyelem a termékre vagy szolgáltatásra. Ha ezt elég sokszor eljátsszák, akkor folyamatosan életben tartható (kis szerencsével) az érdeklődés.

A Wired magazin már tíz éve megszavaztatja olvasóit, hogy döntsék el, mely termékekre és szolgáltatásokra illett a vaporware jelző az elmúlt évben (az elmúlt hat év listái magyarul itt olvashatók). Decemberben aztán meg is születet a tízes (szégyen)lista; csapjunk is a lovak közé, azaz lássuk, hogy ezúttal mely termékek/szolgáltatások érdemelték ki a kétes dicsőséget jelentő titulust!

10. Steorn Orbo
2006 végén a dublini Steorn cég azzal állt a nyilvánosság elé, hogy hamarosan elkészül az Orbo nevű készülékükkel. Ez egy olyan mágneses motort tartalmazó eszközön alapul, mondták a cég vezetői, mely ingyenes és állandó energiát szolgáltat – más szavakkal a Steorn a perpetuum mobile, vagyis az örökmozgó bemutatását ígérte. Az írek állították, hogy a technológia mindenhol alkalmazható lesz, kezdve a hordozható zenelejátszóktól egészen az autókig.

Steorn Orbo

Nos, a termodinamika első törvénye továbbra is kikezdhetetlennek bizonyult. Hiába jött el ugyanis 2007 júliusa (ekkora kellett volna piacra lépni az Orbo-val), a bemutató elmaradt. A nem létező eszköz ezzel kiérdemelte a Wired vaporware listájának tízedik helyét.

9. Tesla Roadster
Igen ígéretesnek tűnt a Tesla Roadster – fejlesztője az első olyan sportautót ígérte „személyében”, mely elektromos kialakítása ellenére nem köt kompromisszumot sem a végsebesség, sem a gyorsulás, sem az egy töltéssel megtehető távolság tekintetében. A 200 km/h-s maximális tempó, a nulláról 100 km/h-ra való 4 másodperces gyorsulási idő és a több mint 300 kilométeres „hatótávolság” mind azt sugallta, hogy végre vége lehet a benzinzabáló szörnyeknek, és a száguldás szerelmesei is vásárolhatnak olyan gépkocsit, amivel kiélhetik vágyaikat.

Tesla Roadster

Eredetileg októberben kellett volna megjelennie a járgánynak, ám a Tesla Roadster végül nem tudott idén a közönség elé állni. Remélhetőleg 2008-ban a Tesla Motors elkápráztatja a rajongókat.

8. 802.11n
Már 2006-ban is létezett a vezeték nélküli Ethernet-hálózatok legújabb, egyben legnagyobb adatátviteli sebességet kínáló szabványa, a 802.11n változat. A Wi-Fi verzió azonban azóta sem tudta véglegessé kiforrni magát – ez viszont nem akadályozta meg a mérnököket abban, hogy piacra dobjanak olyan készülékeket, melyek már alkalmazzák (a cikk írója is egy draft 802.11n-t támogató router mögül írja e sorokat).

Ráadásul jó darabig nem is lehet számítani a véglegesítésre. Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) többszöri csúsztatás után bejelentette, hogy 2009 elejére várható a kiforrott specifikáció. Voltaképp ezzel érdemelte ki a vaporware jelzőt a 802.11n, annak ellenére, hogy számos hálózati termék támogatja már.

7. Diablo III
A hack ´n slash játékok két őse a Blizzard Entertainment fejlesztette Diablo és Diablo II. Ez utóbbi 2000-ben jelent meg, és már akkor is elavult grafikával próbálta meghódítani a piacot. Mindezt igen nagy sikerrel tette (köszönhetően az egyedi hangulatnak és a többszöri újrajátszhatóságot valamint online szórakozást is biztosító kialakításnak), ennek ellenére a Blizzard azóta is adós egy folytatással. Az eredeti fejlesztőcégből időközben kivált programozók egy része megérezte az űrt, amit a Diablo II hagyott maga után, és tavaly kiadta a Hellgate: London nevű játékot, ami ebben a műfajban próbálta lekörözni a nagy elődöt.

Ennek ellenére még mindig lenne helye egy harmadik résznek – és ez talán idén el is érkezhet a játékrajongók merevlemezeire. A Blizzard ugyanis tavaly olyan álláshirdetéseket tett közzé, melyekben egy titkos projekthez kerestek embereket. Remélhetőleg a Diablo III-hoz, bár a Next-Gen MMO kifejezés, amit az amerikaiak használnak a készülőben lévő programra, még akár más játékot is jelenthet.

6. Windows Mobile 6 Samsung BlackJack okostelefonhoz
A Wired vaporware listájának hatodik helyét egy tipikusan USA-beli fejlesztés foglalja el. Az alcímben is említett Samsung készülék az amerikai piacra szánt termék, melyhez csak a Windows Mobile 5 operációs rendszer áll a felhasználók rendelkezésére. Noha ennek eggyel újabb generációja már néhány készüléken (Treo 750, Motorola Q9, HTC Touch, sőt, még a Samsung BlackJack II-re is létezik új Windows) használható, az eredeti telefonra még nem vált elérhetővé.

Windows Mobile 6 Samsung BlackJack

Lapozás után szóba kerül minden idők egyik legjobbjának kikiáltott billentyűzete, egy régóta várt javítócsomag, a kínai demokrácia – sokan pedig azt hiányolták, miért nem játszhatunk istent.

A lista folytatódik, kattintson: Windows XP SP3, OLED-es billentyűzet, új Guns n´ Roses albumSzólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom