Connect with us

technokrata

5 perc alatt feltölthető akkumulátor

Smart home

5 perc alatt feltölthető akkumulátor

Szuper Töltésű Ion Akkumulátor – a Toshiba fejlesztése hamarosan a boltokban.

A hét közepén jelentette be a japán vállalat, hogy elkészült az általa csak Super Charge ion Battery (SCiB) névre keresztelt készülék végleges változatával, azt tömeggyártásra érettnek nyilvánította és megkezdte a termelést (az első példányok márciusban kerülnek a boltokba). Ez egy több mint két és fél éves folyamat lezárultát jelenti: a szigetországbeli cég 2005 márciusában nyilvánította ki először azon szándékát, miszerint gyorsan feltölthető akkumulátorokat kíván piacra dobni.

Nos, az SCiB révén sikerült is megvalósítania tervét: az akkumulátorok 90 százalékos töltöttségi szintjüket mindössze kevesebb mint 5 perces töltéssel érik el, ami a hordozható energiaforrások egyik nagy rákfenéjét iktatja ki: az újratöltés hosszúra nyúlását. Ugyanakkor ez nem jár a készülék gyors tönkremenetelével – a Toshiba állítása szerint nagyjából egy évtizedig használható marad a telep, dacára a rekordtempójú energiapótlásnak. Toshiharu Watanabe, a vállalat alelnöke szerint ezzel jelentős lépést tettek a környezet védelmének irányába, hiszen a tíz éves élettartam komolyan csökkenti az elektronikus hulladék mennyiségét (a hagyományos lítium-ionos akkumulátorok csak néhány évig bírják).

Nem csak sokáig bírja, biztonságos is
Új anyagot alkalmazott a vállalat a negatív elektróda és az elválasztó elem kialakításához, illetve az elektrolit folyadék is új összetételű – ez tette lehetővé a töltési idő drámai módon való lecsökkentését. Emellett fontosnak tartotta a vállalat az akkumulátor még egy lényeges tulajdonságának kihangsúlyozását: az energia-visszanyerési folyamat szigorú biztonsági feltételeknek felel meg, vagyis a telep használata biztonságos (a Toshiba állítása szerint). Ezt például a BMS (battery management system) funkciónak is köszönheti, amely folyamatosan figyeli a feszültséget és a hőmérsékletet, annak érdekében, hogy megvédje a cellákat vészhelyzet esetén, illetve kiegyenlítse az egyes cellák állapotát a töltés folyamán.

Standard kialakításban 4,2 amperórás teljesítményt kínál a cellákat természetesen soros módon összekötő eszköz. Önmagában kisebb elektronikai eszközökhöz alkalmazható, de több akkumulátorral például a szélerőművek ingadozó energiatermelése is kiegyenlíthetővé válik. Talán az egyik legfontosabb alkalmazási terület az elektromos autók lehetnek, ezek ugyanis gyakorlatilag azért használhatatlanok mindmáig, mert teljes feltöltésükhöz órákra van szükség – szemben a benzines, fizetéssel együtt is mindössze 3-5 percig tartó folyamattal.

Bizakodóan áll az új energiaforrás elterjesztéséhez a Toshiba: tervei szerint 2015-re 100 milliárd jenes (200 milliárd forintos), ebből a készülékből származó bevétellel számol.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle