Connect with us

technokrata

Végre eldőlhet a következő generációs DVD-k csatája?

Smart home

Végre eldőlhet a következő generációs DVD-k csatája?

Piacformáló döntés várható egy hónapon belül.

Az öt legnagyobb filmstúdió egyike, a Warner Bross leányvállalata, a Warner Home Video kritikus fontosságú lépést tehet a Blu-ray – HD DVD háborúban. A két, kéklézeres optikai formátum már lassan két éve őrlődik abban a harcban, amit a nappalik meghódításáért vívnak, leváltandó a DVD-ket. Egymással „természetesen” inkompatibilisek, ezzel azonban elbizonytalanították a vásárlókat, akik nagy része még mindig nem merte letenni voksát az egyik vagy a másik formátum mellett. Ideje lenne már tehát eldönteni a kérdést, amit a fent említett Warner tehet meg.

Tudni kell, hogy az amerikai filmkiadó nem kötötte magát hozzá még egyik formátumhoz sem (sőt, az év elején tartott CES-en még egy hibrid formátumot említett, a probléma áthidaló megoldásaként); jelenleg mindkét médián kiadja filmjeit. Piaci dominanciája azonban döntő fontosságú tényező lehet, ha végre elhatározza magát, melyik újgenerációs DVD-t is fogja támogatni. A bennfentesek egy része pedig máris tudni véli, hogy kire esik a választás – pletykaszinten már terjed az információ. Eszerint a Sony által pátyolgatott Blu-ray mellé áll majd a Warner, igencsak kényelmetlen helyzetbe hozva ezzel a rivális HD DVD mögött álló Toshibát és cégtársait. Az információ egyébként a Lionsgate-től szivárgott ki, Michael Burns, a stúdió alelnöke nemrég egy, a BusinessWeek által készített interjúban fejtegette feltételezéseit.

Néhány szám, hogy képet alkothassunk a piaci viszonyokról. Jelenleg a Blu-ray tábor tartja a kezében a DVD-piac mintegy 49 százalékát – ide kell érteni a 20th Century Foxot, a Disney-t és természetesen magát a Sony-t. A Warner az évi 30 filmes megjelenésével olyan komoly szerepet játszik, hogy ha a Blu-ray mellé állna, akkor azzal a piac nagyjából 70 százalékát tudhatná magáénak a formátum. Ezzel pedig arra kényszerítheti a még hezitáló stúdiókat, hogy hagyjanak fel a HD DVD támogatásával.

És hogy mikorra várható a Warner bejelentése? Az érintett minden hivatalos kommentálástól elzárkózott, de kézenfekvőnek tűnik, hogy a következő nagy elektronikai eseményen, a 2008-as Consumer Electronics Show-n álljon elő a farbával. Néhány hét, és meglátjuk.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák