Connect with us

Sarokba szorították a Microsoftot: aktivációs eljárása miatt fizethet

Smart home

Sarokba szorították a Microsoftot: aktivációs eljárása miatt fizethet

Egy ügyes szabadalmi levédéssel sikerülhet 140 millió dollárt kicsikarni Redmondból.

Újabb nevetséges, ám ezúttal a rendszer mellett kiálló céget csőbe húzó eset történt az észak-amerikai országban, mely híres szoftverszabadalmi szabályozásáról. Amint az ismert, gyakorlatilag szinte minden algoritmizálható eljárás levédethető az USA-ban (hasonlót akartak az EU-ban is bevezetni az elmúlt 1-2 évben, szerencsére sikertelenül). Ennek esett áldozatul nemrég a Microsoft, amely céget azért perelte be egy kisvállalat, mert az a Windows XP és a Microsoft Office különböző változatainál – figyelem, óriási szabadalmi titok következik! – többszörös aktivációt alkalmazott.

Nem ismert, hogy vajon Redmond tudatában volt-e annak: az egynél több aktivációs kód alkalmazása szoftvertermékek esetében szabadalmi védelem alatt áll. Az biztos csupán, hogy ez utóbbi birtokosa a z4 Technologies, mely most 140 millió dollárt követel a Bill Gates alapította cégen. Az amerikai szabadalmaknak egyébként bárki utánanézhet: a 6.044.471-es és a 6.785.825-ös számú patentekről van szó.

Az ügy még 2004-ben kezdődött, ekkor indult jogi eljárás a szoftverfejlesztő ellen. Ezt követően Texas-ban döntött úgy egy szövetségi bíró 2006 áprilisában, hogy mind a Microsoft, mind a szintén beperelt Autodesk megsértette a z4 szabadalmi jogait; egyben 115 és 18 millió dollárra büntette a cégeket. Ez ellen a felek fellebbeztek, aminek következtében augusztusban további 25 millióval növekedett Redmond számlája. Az újabb fellebbezést követően mostanáig kellett várni; az eset két hete ért újabb stádiumba. November közepén egy szövetségi bíróságon helyben hagyták a korábbi döntést, mely szerint a Microsoft szabadalomsértés miatt köteles a z4 Technologies részére átutalni a perben követelt összeget.

David Bowermaster, a redmondi vállalat egyik szóvivője úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a jogi viták ellenére semmilyen változást nem eszközölnek sem a Windows-ban, sem az Office-ban. A szóvivő tolmácsolta a Microsoft véleményét a nyilvánosság felé, mely szerint a cég hisz saját igazában, és továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy saját, termékaktivációs technikája korábban született, mint az4 által levédetett, illetve el is tér attól.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom