Connect with us

technokrata

Látható a gondolkodás!

Smart home

Látható a gondolkodás!

Létezik egy tudat alatti információ-áramlás az agysejtek és a szemek között.

A Siemens és a Harvard egyetem kutatói magnetorezonenciás (MR) tomográffal pillantanak bele az emberi agyba és megfigyelik annak működését. A módszer révén a pszichológusok figyelemmel kísérhetik az agy idegsejtjeinek aktivitását a látási folyamat során. Korábbi kísérletekkel demonstrálták, hogy az agy regisztrálja a szem által küldött optikai jeleket, bár ezek nem hozzáférhetők a tudat számára. A Psychological Science folyóiratban megjelent dolgozat szerint kutatók most bebizonyították, hogy létezik egy tudat alatti információ-áramlás az agysejtek és a szemek között. A fokozott agytevékenység területeinek feltérképezésére funkcionális mágnesrezonanciás képalkotással* (fMRI) vizsgálják az agy anyagcseréjét, és az eredményeket MR berendezésen készült felvételekre szuperponálják. A vezető neuronoknak több oxigénre van szükségük, ezért az aktív területekre több vér áramlik. Így ott megnő az oxigénben gazdag vér fokozott koncentrációja az oxigénben szegényebbéhez képest, és ez változást „triggerel” a tomográf jelében.(A mérés tulajdonképpeni tárgya a vörösvérsejtek hemoglobinjában lévő vas mennyisége).

A Princeton-beli (New Jersey állam) Siemens Corporate Research és a Harvard University által végzett kísérletek során az MR berendezésben fekvő kísérleti alanyoknak rövid ideig egyszerű mintákat mutattak, és a szenzoriális (érzékszervi) benyomásokra további rövid optikai ingereket szuperponáltak. Az agy bizonyos területein a kísérleti alanyok tényleges észleleteit az MR-képről le lehetett olvasni, függetlenül attól, hogy ők maguk erről hogyan számoltak be. Az alkalmazott, 3 Tesla térerejű Siemens MR berendezés térbeli felbontása kb. egy köbmilliméter volt.

Utóbbi időben az fMRI iránt fokozódó érdeklődés mutatkozik, mivel a technika segítségével küszöbön áll új hazugságvizsgáló készülékek megjelenése a piacon. A Siemens kutatásai ezen a területen eddig tisztán alapkutatás-természetűek voltak, azonban perspektívát nyitnak konkrét alkalmazásoknak. Az fMRI képek összehasonlítása objektív lehetőséget adhat annak kimutatására, hogy a kísérleti személy tudatosan hamis kijelentéseket tesz-e. A Siemens fejlesztései számára is több módon is hasznos lehet a pontos agy-vizualizáció lehetősége.
Mivel az fMRI ellenőrizhetővé teszi, hogy milyen döntéseket hoznak emberek, valamint információt szállít arról, hogy ennek folyamán mit éreznek, ilyenfajta tanulmányok hasznosak lehetnek egyre tökéletesebb hallókészülékek kifejlesztésében. Idősebb személyeknek gyakran nehézségeik vannak egy új hallókészülék által előállított szenzoriális benyomásokhoz való alkalmazkodásban, fiatalabbaknál ez kevésbé áll fenn. Az fMRI hasznos lehet annak meghatározására, hogy ez vajon az agyban lévő kognitív jelenségek miatt van-e, vagy az életkorral együtt járó fiziológiai változásoknak tudható be.

Az agy plasztikus ábráján látható (narancs)sárga folt az úgynevezett LOC (laterális okcipitális komplexum) helyét mutatja, amelynek fontos szerepe van a formák észlelésében.


*fMRI: a mágnesrezonanciás képalkotásnak az az alkalmazása, melyet emberi vagy állati agyban vagy gerincben lejátszódó hemodinamikai folyamatok mérésére használnak az érintett terület idegsejtjeinek (neuronoknak) működésével összefüggésben.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle