Connect with us

technokrata

Hihetetlen: bivalyerős videokártya a leghalkabbak között

Smart home

Hihetetlen: bivalyerős videokártya a leghalkabbak között

Passzív hűtést kapott az egyik legjobb grafikus vezérlő.

Nagyjából egy hónapja érhető el – már ahol, hazánkban például nem – az Nvidia Geforce 8000GT modellje, mely a korábbi, GTS változatokat számítási teljesítmény tekintetében helyben hagyja, és némely tesztben még a csúcskategória legfelső fokán álló GTX-et is nagyon megszorongatja. Ilyen paraméterek mellett szinte természetes, hogy brutális méretű és teljesítményű hűtésre van szüksége; a videokártyákon dolgozó aktív (vagyis ventillátoros) hőelszállítási megoldás pedig igen zajos működéssel jár. Az egyik gyártó azonban nemrég gondolt egy merészet, és csak passzív, vagyis mindössze hűtőbordás rendszert épített a GPU/memóriachipek jelentette melegedési pontokra.

Az itthon talán kevésbé ismert Sparkle cég hozta meg a fenti döntést, ennek lett eredménye az a kártya, melyben 754 milliónyi tranzisztor (és csak a grafikus processzorról beszélünk most) úgy kerül hűtésre, hogy ebben saját ventilátor nem segíti. Hogyan lehetséges mégis, hogy az eszköz nem olvad bele a PC-be? Nos, úgy, hogy a G92 (az új GPU Nvidia-féle kódneve) már fejlettebb, 65 nanométeres gyártási eljárással készült. A lecsökkentett csíkszélesség egyben jelentős mértékben visszafogott disszipációval is jár – a GTX változat 80 nanométeres gyártási eljárása kizárttá tette, hogy abból hasonló kialakítású modellek kerülhessenek a piacra.

Visszafogott fehér dobozban kelleti magát a Sparkle videokártyája, mely végre lehetővé teszi, hogy a nagy számítási teljesítményt ne kelljen feláldozni a halk PC-re irányuló igény oltárán. A 320 dollárba (körülbelül 55 ezer forintba) kerülő eszköz nem meglepő módon elég nehéz: az óriás méretű hűtőbordák és hőcsövek viszont igen látványos külsőt biztosítanak számára. Kérdés, hogy vajon kellő hűtési teljesítményt tudnak-e nyújtani?

A választ az Anandtech adta meg: a site üzemeltetői nemrég leteszteltek egy ilyen kártyát, és úgy találták, hogy életképes a konstrukció. Ugyanakkor minden eddigi aktív alkatrésznél jobban felmelegedett a videokártya: a tesztelők elsőre 102 Celsius fokos(!) hőmérsékletet mértek, ami elképesztően forró. Összehasonlításképp: a processzorok 60-70 fokosra szoktak felmelegedni csúcsra hajtás esetén; 80 fok felett a legtöbb alaplapi BIOS már figyelmeztető jelzést küld a felhasználónak.

És ez még nem minden! Az Anandtech-nél kipróbálták „éles bevetésen”, vagyis beszerelték egy viszonylag zsúfoltnak mondható PC-be a kártyát. Két, a ház hűtését szolgáló 80 milliméteres ventilátor üzemeltetése esetén, a Crysis futtatása során 106(!), az imént említett aktív hűtés lekapcsolásával 111(!!) Celsius fokos hőmérsékletet mértek. Ezen már gond nélkül megsül a tojás, talán túlságosan hamar is. Érdekes módon a videokártya nem produkált fagyásokat, a teszt során végig stabilan működőképes maradt.

Nem kizárt azonban, hogy a magas teljesítménynek és a halk működésnek nem azonnal fizeti meg a felhasználó az árát. Egyrészt túlhajtásra már nagyon nem ajánlott ez a típus, másrészt ki tudja, hogy ez az extrém hőmérséklet hosszútávon mit tesz a videokártyával. Intő jel lehet, hogy a Sparkle csupán egy év garanciát ad a termékre.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle