Connect with us

technokrata

Google-energia – olcsóbb, mint a szén!

Smart home

Google-energia – olcsóbb, mint a szén!

Néhány év is elegendő a megújuló energiaforrások kifejlesztéséhez.

A Google a hét közepén jelentette be új stratégiai kezdeményezését, amelynek célja: áram előállítása megújuló energiaforrásból, a szénnél olcsóbban. A projekt az RE_C névre hallgat, és a nap és szél energiájának korszerű hasznosításán, illetve a geotermikus és egyéb úttörő technológiákon alapul.

Az RE_C jelenleg mérnököket és energetikai szakértőket toboroz, akik a kutatási és fejlesztési munkálatokat irányítanák, amelyek először a napelemekre, a fejlett geotermikus rendszerekre és más területekre koncentrálnak majd. 2008-ban a Google több tízmillió dollárt szándékozik a megújuló erőforrásokra irányuló kutatásra, fejlesztésre és egyéb befektetésekre fordítani, illetve további nagyobb összegeket a korszerű energiával kapcsolatos, jelentős megtérüléssel kecsegtető projektekre.

„Nagyszabású, energiaigényes létesítmények kialakításában már nagy gyakorlatunk van hatékony adatközpontjaink révén – mondta Larry Page, a Google társalapítója és termékekért felelős elnöke. „Hasonló kreativitással és szakértelemmel látunk hozzá a megújuló energiaforrásokon alapuló áram-előállítás globális kihívásához, amelynek célja a szénből nyertnél olcsóbb áram.”

Page hozzátette: „Már eddig is óriási erőfeszítéseket tettek e téren. Olyan technológiák születtek, amelyek lehetővé teszik a szén-alapú megoldásnál olcsóbb áramfejlesztést – a Nap hőenergiája például igen kézenfekvő módja ennek. Ezenkívül tovább kívánunk fejleszteni olyan technológiákat, amelyek szintén költséghatékonynak és környezetkímélőnek bizonyulhatnak. Már most rátaláltunk néhány lehetőségre, de vélhetőleg ennél jóval több merül fel a jövőben.”

Page így folytatta: „A tehetséges műszaki szakemberek, a nagyszerű partnerek és a jelentős beruházások reményeink szerint gyors előrehaladást eredményeznek. Elsődleges célunk egy 1 gigawatt kapacitású, a szénnél olcsóbb, megújuló energiaforrás kifejlesztése – hiszen ennyi energiával egy San Francisco-méretű várost is el lehet látni árammal. Optimisták vagyunk, ezért úgy véljük, ehhez nem kellenek évtizedek, hanem néhány év is elegendő lesz.”

„Ha ezt a célt elértük, és nagy mennyiségben tudunk a szénnél olcsóbb áramot termelni a megújuló erőforrások révén, akkor olyan megoldás lesz a világ kezében, amellyel jelentős mennyiségű áramhoz juthat a széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentése mellett. Természetesen ez nekünk is jó üzlet lenne.”

A szén jelenleg sokak számára az elsődleges energiaforrás a Földön, hiszen világszinten a villamosáram 40 százaléka innen származik. Az ebből keletkező üvegházhatást okozó gázok környezetkárosító hatása napjaink egyik legnagyobb problémája. A szénnél olcsóbb, megújuló erőforrásból előállított áram a káros emisszió globális csökkentésében kulcsfontosságú szerepet játszana.

„Az olcsóbb, alternatív energia nem csak környezeti, hanem gazdasági szempontból is kritikus fontosságú, hiszen számos olyan ország fejlődéséhez járulhatna hozzá, amelyekben jelenleg minden energiaforrásból hiány van” – magyarázta Sergey Brin, a Google társalapítója és a technológiáért felelős elnöke.

Az RE_C csoporttal együttműködve a Google.org mérföldkövet jelentő befektetésekkel és ösztöndíjakkal mutatja az utat a széntüzelésű erőműveknél költségtakarékosabb megoldások felé. A Google ezenkívül számos, az energetika terén tevékenykedő szervezettel fog együttműködni célja elérése érdekében: vállatokkal, K+F laboratóriumokkal és egyetemekkel.

A Googleplex felülrol

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek