Connect with us

technokrata

Beazonosítható a hívó fél

Smart home

Beazonosítható a hívó fél

Szoftver segítségével meg lehet állapítani a telefonálók nemét és korcsoportját.

Nyelvi párbeszédes rendszerek a jövőben egyéni igényekre szabott szolgáltatásokat nyújthatnak olyanoknak, akik (például szolgáltatói vagy kereskedelmi) call centerekbe telefonálnak. Egy Siemens fejlesztette szoftver segítségével a nyelvi számítógép meg tudja állapítani a betelefonálók nemét és korcsoportját. Ennek alapján a rendszer hatékonyabban tud megfelelni az ügyfelek elvárásainak. A prototípust, melyet a Siemens központi kutatási részlegének (Corporate Technology) nyelvfelismerési szakemberei a vállalati kommunikációs ágazattal (Enterprise Communications) együttműködve fejlesztették ki Münchenben, több vállalatnál egyidejűleg tesztelik.

Ennek az új technikának az alapjait sok ezer hangfelvétel képezi, melyeket nagyszámú, minden korcsoportot reprezentáló férfiakkal és nőkkel készítettek. Ha ez az adatbázis lehetőleg minden beszédhang-tulajdonságot lefed, akkor statisztikai modelleket lehet felállítani a korcsoportokra, illetve azon belül férfiakra és nőkre. E modellek alapján a CT kutatói olyan algoritmusokat fejlesztettek ki, amelyekkel beszédhangokat lehet elemezni és kiértékelni, és a beszélőt – már mindössze néhány kiejtett szó alapján – nem és kor szerint csoportba sorolni. A call center válaszait nemcsak a nyelvezet – beszédstílus és szókincs – tekintetében lehet így a betelefonáló egyéni adottságaira optimalizálni, hanem a tartalmat illetően is. Ugyanis a rendszer az egyes felhasználói csoportok specifikus igényeihez szabhatja, hogy milyen termékre vagy szolgáltatásra irányítja a telefonáló figyelmét. Ugyanakkor a call center menedzsmentje a betelefonálók összetételére nézve is fontos információhoz jut.

Ez az alkalmazás azonban csak egy a CT nyelvkutatók eredményeire építő lehetőségek közül. Az új Renault Laguna gépkocsi Carminat CD Bluetooth rádiónavigációs rendszerébe is be van építve egy SpeechAdvance ASR Embedded nevű nyelvfelismerő modul. A kutatók azon is dolgoznak, hogy természetes nyelvet használva lehessen felhívni webhelyeket, illetve navigálni azokon belül. A Daimler Chryslerrel és a Fraunhofer FIRST-tel együtt a Siemens kifejlesztette az első rendszert a saarbrückeni DFKI mesterségesintelligencia-kutatóközpont (German Research Center for Artificial Intelligence) által irányított SmartWeb projekten belül.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák