Connect with us

technokrata

Tehén-hajtotta noteszgépek

Smart home

Tehén-hajtotta noteszgépek

Az igavonó állatok már nem kocsikat és ekéket húznak maguk után, hanem laptopokat látnak el energiával.

Korábban arról számoltak be indiai kormánytisztviselők, hogy az ország 10 dolláros laptopot akar kifejleszteni. Ennek megvalósíthatósága azonban már a felvetés pillanatában is – finoman fogalmazva – erősen kétséges volt. Úgy tűnik, hogy a Föld lassan legnépesebb országa feladta ezirányú terveit: nemrég bejelentették, hogy 22, az OLPC által fejlesztett és legyártatott noteszgépet kaptak tesztelésre. A kis eszközök árammal való ellátását pedig egy szokatlan, ám a helyi jellegzetességeket figyelembe vevő módon oldanák meg.

Egy Mumbaitól nem messze fekvő falucskában teheneket fogtak be áramtermelésre. Persze semmilyen futurisztikus, Mátrixból ismert módszerre nem kell gondolni: a helyi OLPC-s képviselő, Arjun Sarwal közlése szerint egy öreg Fiatból kiszerelt dinamót hajtanak meg az igavonó állatok, néhány szíj és hám segítségével. A vidéken megszámlálhatatlan mennyiségben található marhák így a modern fejlődés szolgálatába állhatnak (habár őket valószínűleg hidegen hagyja az ekevontatásból való „előléptetés”).

India szegény, ugyanakkor sűrűn lakott vidékein próbálkoztak már a nap, a szél és a víz energiájának a befogásával is, de egyik sem bizonyult annyira életképes ötletnek, mint a tehén-hajtotta dinamó ötlete. Az évezredes megoldások még mindig használhatók.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák