Connect with us

technokrata

Masszázs helyett játék

Smart home

Masszázs helyett játék

Öt perc önfeledt játszadozással enyhíthető a stressz.

Senki számára nem ismeretlen a stressz, minden nap, különböző formában és mértékben megtapasztaljuk. Bár alapesetben nem feltétlenül káros, ám ha mennyisége olyan mértékben megnő, hogy befolyásolja a fizikai vagy mentális működésünket, bizony egészségünkre kedvezőtlenül hat. Amellett, hogy köztudottan a testi egészséget is befolyásolja, napjainkban a depresszió egyik fő okaként említik, ezért is fontos, hogy lehetőség szerint a minimálisra szorítsuk vissza.

Egy friss kutatás szerint naponta ötpercnyi játék – mely mérsékli a vérnyomást, lassítja a légzést és csökkenti a pulzust – elég ahhoz, hogy megszabaduljunk a gyötrő stressztől.

A játékkiadó PopCap Games és a brit Stress Management Society kidolgoztak egy módszert arra, hogy az úgynevezett „PopCap Stress Test”-tel meghatározzák a PopCap játékokat játszó vásárlók stressz-szintjét. A felmérés szerint a szülők és a nagyszülők általánosságban pozitívan állnak a videojátékokhoz, és ha maguk is játszanak, engedékenyek gyermekeikkel, illetve unokáikkal szemben, hogy videojátékkal töltsék el szabadidejük egy részét.

A kilenc évesek és az annál fiatalabb korosztály jobb kéz-szem koordinációról és kézügyességről számolt be, javultak a tanulási, felismerő és kognitív készségeik, a betűzésük, valamint a pozitív megerősítés és a bizalomépítés is erősödött.

A 10 éves és annál idősebb korcsoportban szintén különböző előnyöket tapasztaltak. A stressz enyhülése valamint a lazítás voltak a legszembetűnőbb pozitívumok, amit a kéz-szem koordináció és a kézügyesség, valamint a tanulás követett.

Dr. Carl Arinoldo pszichológus, a gyermek-szülő kapcsolat egyik jeles kutatója elmondta: „A kognitív előnyök, mint például a koncentráció, összpontosítás, döntéshozatal, minden korosztály esetében megfigyelhető. A stresszcsökkenés pedig egyértelmű, ahogy haladunk előre az évek számában, egészen a kamaszkorig. Az iskolai valamint a pubertáskori nyomás ugyanis nagy terheket ró a gyermekekre, a kisgyerekekhez képest. A számítógépes játékok a stressz-kezelő stratégia részeként jó választás lehet a szülők oldaláról.”

A játékmenet gyakorisága és időtartama a tanulmány szerint korcsoportonként változó.

A legtöbb nyolc év alatti legalább heti háromszor játszik 15 percet, szemben a 8-10 évesekkel, akik 20 percet töltenek játékkal. A 11-13 évesek már fél órát, míg a 14-17 évesek 32 percet foglalkoznak videojátékokkal – legalább heti háromszor.

Az, hogy nem játsszák túl magukat a gyerekek, főként a szülői korlátozásnak tudható be – állítja a játékkészítő.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák