Connect with us

technokrata

Kihalnak az IT szakemberek?

Smart home

Kihalnak az IT szakemberek?

Megfordult a tendencia: a fiatalok inkább jogásznak vagy pedagógusnak mennek.

Új tanulmányt készített Európa egyik legnagyobb mérnöki közössége, a brit Műszaki és Technológiai Intézet (Institution of Engineering and Technology – IET). Kutatási eredményeikből kiderült, hogy a szigetországban tanuló 14-15 éves diákok szinte semmit sem tudnak a mérnöki és műszaki tudományokról. A mérnöki munka igencsak távol áll a nebulóktól, még a szálloda menedzsment is közkedveltebb foglalkozásnak tűnik a fiatalok körében, a top 10-ben pedig olyan szakmákat találunk, mint a jogász, tanár, vagy hivatásos sportoló.

Az eredmények meglepték a tanulmány készítőit; arra számítottak ugyanis, hogy a diákok egyre jobban érdeklődnek a matematika, a műszaki és mérnöki tudományok iránt.

Egész Európában tapasztalható a mérnök- és kutatóhiány. Itthon ezer munkavállalóra 3,8 kutató jut, míg Finnországban több mint 12. Magyarországon elsősorban az egyetemi, természettudományos és mérnöki diplomák száma csökken, nálunk is megfigyelhető, hogy a fiatalok inkább a társadalomtudományok felé fordulnak, egyre több a jogász, rendkívül kevés a szakmunkás, emellett a tanári szakma is egyre inkább elnéptelenedik.

Hazánkban a középiskolai matematika, fizika, biológia és kémia tárgyak tanításában kiemelkedő eredményeket elért tanárokat a 2000-ben alapított Rátz Tanár Úr Életműdíjjal jutalmazzák: minden évben négy tantárgy két-két prominens pedagógusa fejenként egy-egy millió forintot kap munkásságának elismeréséért.

Idén hetedik alkalommal, október 29-én adják át a kiemelkedő hazai természettudományos középiskolai pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjakat. A kuratóriumhoz ebben az évben összesen 105 nevezés érkezett, a nyolc díjazott személyéről a kuratórium október 19-ig dönt.

Az idei elismeréseket október 29-én, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében, a díjat odaítélő alapítványt létrehozó nagyvállalatok képviseletében Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója, Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke és Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója adja át. A rendezvényt Prof. Dr. Kroó Norbert, az MTA alelnöke, az Európai Kutatási Tanács Tudományos Tanácsának tagja, az Alapítvány a Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke nyitja meg.

A kuratóriumhoz 2007-ben összesen 105 felterjesztés érkezett, a legtöbb matematikából (35) és fizikából (31). A kémia tantárgy oktatásáért 20, biológiából 19 pedagógust terjesztettek fel országosan. A legaktívabb ajánlók Közép-Magyarországon (39 százalék) és a nyugat-dunántúli régióban (22 százalék) találhatók.

A jelentkezések és a díjazottak száma az elmúlt hét év során is hasonló területi eloszlást követett. Az eddigi negyven díjazottból huszonegyen Budapesten és Pest megyében, heten pedig a Nyugat-Dunántúlon dolgoznak, illetve dolgoztak. Érdemes tehát mindenhol odafigyelni a tanárok nevezésére, hiszen minden régióban ugyanannyi kiemelkedő kvalitású pedagógusunk van, akik jogosultak lennének a díjra – szorgalmazza az arányok kiegyenlítését Prof. Dr. Kroó Norbert. Arra, hogy az elismerést nem csak lezárt életpálya után ítéli oda a kuratórium, jó példa Villányi Attila, aki 2004-ben, alig 46 éves korában vette át a díjat Bogsch Erik vezérigazgatótól, kémia oktatói munkásságáért. A legidősebb kitüntetett a 2006-ban, kilencvenévesen elhunyt Kovács Mihály volt, aki fizikaoktatói tevékenységéért kapott elismerést 2003-ban, 87 éves korában.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek