Connect with us

technokrata

4 terabyte-os winchesterek

Smart home

4 terabyte-os winchesterek

A világ legkisebb merevlemez-olvasófejének köszönhetően.

Hétfőn jelentette be a Hitachi és a Hitachi Global Storage Technologies (Hitachi GST), hogy egy olyan új olvasófejet sikerült létrehozniuk, amely a winchesterekbe építve a világ eddigi legkisebb, ilyen jellegű szerkezete lehet. Ezzel a lépéssel meg lehet négyszerezni az adattároló eszközök kapacitását, vagyis a kapacitáslimit kitolódik 4 TB-ig, ami a desktop merevlemezeket illeti, valamint 1 TB-ig, a noteszgépekbe szánt háttértárolók esetében.

Maga a fejlesztés nem is új: az úgynevezett óriási mágneses ellenállási (giant magnetoresistance, GMR) effektust még 1988-ban fedezték fel (érdekes összefüggés, hogy pont ezért az eredményért osztották ki a múlt héten a fizikai Nobel-díjat). Elsőként az IBM kezdte alkalmazni a GMR-t, 1997-ben, kilenc évvel a felfedezés bejelentése után: a Desktstar 16GXP modellben debütáltak az erre alapuló olvasófejek.

Hasonlóan sok időt kellett várni egy másik felfedezés beéréséhez is. A szobahőmérsékleten létező alagút mágneses ellenállási (tunnel magnetoresistance, TMR) effektusra 1995-ben világítottak fényt a kutatók; mégis, az első, erre alapuló termékek csupán 2005-ben kezdtek megjelenni a piacokon. Ezekben használták először az úgynevezett prependicular recording, vagyis a merőleges adatrögzítés elvét.

A két technikát házasította most össze a Hitachi, elérve ezzel, hogy a korábbi (70 nm) kétharmadára-felére, 30-50 nanométeres távolságra csökkenthették az adattároló felületek és az olvasófej közötti távolságot. Ezáltal tudták létrehozni az úgynevezett current perpendicular-to-the-plane giant magnetoresistive (CPP-GMR) fejeket. Most azonban nem fog annyi idő eltelni a bejelentés és a gyakorlati alkalmazás között, legalábbis a vállalat tervei szerint. Ha minden jól alakul, 2009-ben már piacon lesznek az első, fenti technikát alkalmazó termékek, teljes potenciálját pedig 2011-re éri el az új technika.

Mit jelent ez? Azt, hogy a CPP-GMR fejek alkalmazásával az eddigi maximumnak tartott, négyzetinch-enkénti 500 gigabit 1 terabitre nő, ami pont négyszerezést jelent az adattárolási kapacitás tekintetében. Napjaink 1 terabyte-os winchesterei egyébként 148 Gb/négyzetinch paraméterrel bírnak, míg a legnagyobb adatsűrűség jelenleg 260 Gb/négyzetinch.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák