Connect with us

technokrata

Az első, rakétán utazó muzulmán

Smart home

Az első, rakétán utazó muzulmán

A Nemzetközi Űrállomáson egy maláj űrhajós is tartózkodik.

Az orosz Szojuz először szállított fedélzetén Malajziából érkező űrhajóst, Peggy Whitson amerikai asztronauta, és az orosz Yuri Malenchenko kozmonauta mellett. Az űrhajó természetesen a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) igyekezett, kilövését több ezer maláj nézte végig a televízión keresztül.

A kazah sztyeppén található bajkonuri űrrepülőtérről kilőtt TMA-11-en utazó Sheikh Muszaphar Shukor ortopéd szakorvos. A rakéta, moszkvai idő szerint, délután 5:22 startolt, majd sikeresen elérte a Föld körüli pályát.

„Minden felbocsátás meglehetősen feszült és talán az egyik legbonyolultabb pontja az űrrepülésnek. A jelenlegi egy jól és sikeresen végrehajtott feladatnak tudható be” – mondta láthatóan megkönnyebbülten Vladimir Solovoyov, az ISS orosz szakembere. Az űrirányító központban mindenki kezet rázott a kilövést követően. A másodpercenként nyolc kilométeres sebességgel haladó űrhajó fedélzetről érkezett élő képek azt mutatták, hogy a legénység nyugodtan ül, és végzi feladatát. A Szojuz végül pénteken dokkolt az ISS-re.

Shukor október 21-éig tartózkodik az űrállomáson, ekkor tér vissza ugyanis két orosszal, a jelenlegi parancsnokkal, Fyodor Yurchikhinnal, valamint Oleg Kotov fedélzeti mérnökkel.

Shukor az első muzulmán, aki az űrbe repült a Ramadán szent havában – ez a böjt hónapja az iszlámban. Tizenegyezer jelentkezőből választották ki annak köszönhetően, hogy Malajzia rendezte egy elmaradását Oroszországgal szemben.

Elmondása szerint a repülése hatalmas ugrás Malajziának, és legalább annyira szeretné lelkesíteni Dél-kelet Ázsia népét, mint 1961-ben Yuri Gagarin a sajátját, mikor a világon elsőként ő volt az, aki elhagyhatta a Földet.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek