Connect with us

technokrata

Veszélyesek az adatközpontok

Smart home

Veszélyesek az adatközpontok

A széndioxid kibocsátás az egekben jár, az új technológiák pedig tovább nehezítik a terhet.

Az adatközpontok tehetők felelőssé az IT ipar széndioxid kibocsátásának negyedéért – állítja a Gartner legújabb jelentésében. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az adatközpontok volnának a legnagyobb széndioxid-termelők, mindazonáltal, a teljes „hozam” 40 százalékát a személyi számítógépek és monitorok adják. Ám az adatközpontok üzemeltetésének következményei egyre jelentősebbek, ahogy a virtualizáció és a megnövekedett adatfeldolgozás egyre fontosabbá válik.

Rakesh Kumar, a Gartner kutatási vezetője elmondta, hogy az információtechnológiai forradalom óta az iparág megnövekedett CO2 kibocsátásának mennyisége nagyja részt az adatközpontoknak köszönhető. „A négyzetméter hiány, a nagy sűrűségű szerverek, valamint a megnövekedett energiafogyasztás és hűtésgenerációk – ez az a három dolog, amelyek megnövelik az adatközpontok üzemeltetésének költségeit.”

Az ilyen központok kibocsátása erősen emelkedik, ráadásul a Gartner arra figyelmeztet, hogy az új technológiák tovább nehezítik a terhet.

Kumar becslései szerint csak a mikroprocesszorok energiafelhasználása megduplázódik a következő tíz évben. Az elemző azt javasolja, hogy a vállalatokon belül létre kell hozni olyan IT csapatokat, amelyek felügyelik a kibocsátás szintjét, zöld programot vezetnek be, és tisztában vannak az energiaköltségekkel is.

Bár a PC-k adják a szénkibocsátás nagyobb hányadát az adatközpontokhoz képest, a gyártók megteszik a kellő erőfeszítéseket, hogy megszüntessék, vagy ellentételezzék a levegőbe jutó széndioxid mennyiségét, ezeket az elképzeléseket az adatközpontoknak is követniük kéne.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek