Connect with us

technokrata

Hatalmas monitor, integrált videoprocesszorral

Smart home

Hatalmas monitor, integrált videoprocesszorral

Jobb képminőséget ígér az új fejlesztés.

Napjaink szélesképernyős monitorainak többsége megközelíti vagy le is pipálja a full-HD-s televíziók felbontását; ám a megjelenítés tekintetében komoly kompromisszumokat kell kötnie a számítógép-tulajdonosoknak – gyakran úgy, hogy észre sem veszik. A videó és a kijelző felbontásbeli különbségéből adódó minőségvesztés ugyanis elmosódott képet eredményez: a grafikus kártyák és a szoftveres lejátszók többnyire nem hozzák a tőlük elvárt minőséget.

Ezen kíván változtatni a Gateway egy huszáros vágással: az amerikai cég új monitorának fejlesztői levették ezt a terhet a számítógép válláról. Az XHD3000 2560×1600 pixeles natív felbontásban működik; a 30 colos kijelző integrált videoprocesszort tartalmaz. Ez utóbbi a Silicon Optix Realta HQV fejlesztése, amely a HD-s videók mellett a „hagyományos” méretű klipeket is képes megfelelő minőségben megjeleníteni. Ez a Gateway reményei szerint azzal jár, hogy csökkenhet a képzaj és láthatóbbá válnak az apró részletek.

Lássunk még néhány adatot a készülékről! Az S-PVA paneles XHD3000-es 1000:1-es kontrasztarányt kínál, 400 cd/m2-es fényerőt, szürke-szürke képfrissítési ideje pedig 6 ms. Betekintési szöge igen nagy, 178 fok mind függőleges, mind vízszintes irányból. Számos csatlakozótípusának (HDMI, DVI-D, D-Sub, komponens, S-video és kompozit) köszönhetően szinte bármilyen készülékhez csatlakoztatható, legyen az akár PC-s, akár egyéb masina. Persze nem olcsó mulatság egy ilyen monitor: 1700 dolláros (körülbelül 320 ezer forintos) áron kínálja a Gateway.

Habár az még kérdés, hogy valóban lesz-e drámai minőségjavulás a HQV chipnek köszönhetően a HD-s felbontásnál többre képes monitoroknál, az mindenképpen dicséretes, hogy a gyártók foglalkoznak a problémával. Ez ugyanis egy újabb lépés azon az úton, amely végül egymásba olvasztja a szórakoztatóelektronikai termékeket a számítástechnikai eszközökkel.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák