Connect with us

technokrata

Fluoreszkáló írással a hamisítás ellen

Smart home

Fluoreszkáló írással a hamisítás ellen

Olcsóbb jogosítványok, személyi igazolványok?

A Xerox tudósai olyan eljárást fejlesztettek ki, melynek segítségével fluoreszkáló tinta nélkül, hagyományos digitális nyomdarendszerekkel is előállíthatunk fluoreszkáló írást. A szabadalmazott technológiának köszönhetően elérhető áron tehetők biztonságosabbá az értékes dokumentumok – például jogosítványok, anyakönyvi kivonatok és csekkek. A fluoreszkáló írás mellett ugyancsak a Printexpon debütál először a hazai közönség előtt a Xerox két további biztonsági megoldása: a MicroText és a Correlation marks.

A fluoreszkáló írás Reiner Eschbach, a Xerox Innovation Group kutatója, és Raja Bala színszakértő nevéhez fűződik. A technológia azt veszi alapul, hogy a papírgyártó vállalatok speciális fluoreszkáló hatóanyagot alkalmaznak termékeikben annak érdekében, hogy a papírok fehérnek tűnjenek. A két tudós felfedezte, hogy a tonerkazettákban lévő hagyományos festékporokból előállítható egy olyan összetételű festék-kombináció, amely reakcióba lép a papírban található fluoreszkáló anyaggal, s szelektíven engedi keresztül a papír fluoreszcens sugárzását. Ezzel az eljárással olyan rejtett biztonsági jelek vagy kódok nyomtathatók a dokumentumokra, amelyek csak UV-fényben jelennek meg.

A fluoreszkáló jelek alkalmazása bevett módszer a bankjegyek hitelességének igazolására. Az új technológiával azonban már az értékes személyes dokumentumok is elérhető áron tehetők biztonságossá, ugyanis az eljárás során nincs szükség különleges tintára vagy plusz nyomtatási fázisokra. Egy négyszínű digitális nyomdarendszer a hagyományos nyomtatási folyamat részeként láthatja el fluoreszkáló azonosító jellel a dokumentumot – megnehezítve ezzel a hamisítást.

„Az is elképzelhető, hogy a jövőben a kibocsátó aláírása egy fluoreszkáló sávban is szerepelni fog majd a csekkeken.” – mondta el Eschbach – „Az elfogadó pedig egyszerűen össze tudja majd hasonlítani a fluoreszkáló aláírást a csekken szereplő tényleges aláírással.”

Az új technológia már Magyarországon is elérhető a Xerox DocuColor 5000, 8000 és az iGen3 színes digitális nyomdarendszerekben. A fluoreszkáló írás a személyre szabott nyomtatást lehetővé tevő Xerox FreeFlow Variable Information Suite 5.0 szoftver részét képezi, amelyet a Xerox elsősorban nyomdáknak és nagyvállalatoknak – például bankoknak és biztosító társaságoknak – ajánl. Sőt, az idei Printexpon az érdeklődők meg is tekinthetik a biztonsági alkalmazásokkal (fluoreszkáló írás, MicroText, Glossmark, Correlation marks) ellátott nyomatok elkészítését.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák