Connect with us

Hirdetés

technokrata

Támadnak a TransforMED-ek

Smart home

Támadnak a TransforMED-ek

A betegek forradalma.

A gyógyszeripar tíz éven belül elveszítheti a vásárlók bizalmát, ha nem alkalmazkodik az egészségügy megváltozott kihívásaihoz – áll a BT (korábban British Telecom) legfrissebb iparági jelentésében, melyben a vállalat az egészségügy átalakulását vizsgálja.

A „Jövő a gyógyszeriparban: az egészségügy kihívásai 2016-ig és azt követően” című fehér könyvben a BT jövőkutatói átfogó képet vázoltak fel az iparág jövőjéről. Míg az egészségügy egyre inkább betegközpontúvá válik, a gyógyszeripari cégeknél a szemléletváltás elmaradása elszigetelődéssel és a bizalom elvesztésével fenyeget – áll a tanulmányban.

A BT elemzése szerint 2016-ra az egészségügy – legalábbis a fejlett világban – épp olyan „közművé” válik, mint a gáz- vagy a villanyszolgáltatás. A fejlődő technológiának köszönhetően az orvosok személyre szabott gyógymódot kínálhatnak majd a betegeknek. A kórházak, rendelőintézetek és a háziorvosok egységes hálózaton, azonnal hozzáférhetnek a beteg naprakész kórtörténetéhez, ezzel radikálisan csökken a diagnózishoz szükséges idő, és sokkal kevesebb lesz a hibalehetőség.

Az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetősége szintén javul: rekordsebességgel terjed el a telemedicina és a távtanácsadás, így a betegeknek a lehető legkevesebb alkalommal kell személyesen befáradniuk a kórházba.

A betegek egyre aktívabbak és tájékozottabbak. Elvárják a gyógyszeripartól, hogy véleményüket az orvosokkal, jogászokkal és lobbistákkal egyenlő mértékben vegyék figyelembe a termékfejlesztésben és a döntéshozatalban – áll a BT tanulmányában. „A bizalom érdekében a gyógyszergyártóknak közvetlen párbeszédet kell folytatniuk a betegekkel – mondta el Laurie Bowen, a BT Global Services kereskedelmi igazgatója. – Tapasztalataink szerint az orvosok és a betegek között egyre őszintébb és szorosabb az együttműködés. A gyógyszeripari cégeknek részben újra kell pozícionálniuk magukat, és közelebb kell kerülniük a fogyasztókhoz.”

A BT tanulmánya izgalmas példákat hoz arra, hogyan változtatja meg a technológia az egészségügyet. A gyógyszerfejlesztés egyre nagyobb része válik virtuálissá, a hatások laborkísérletek helyett számítógépes szimulációval is vizsgálhatók. Ezzel csökkenthető a kutatás-fejlesztés költsége, és a betegek hamarabb juthatnak hozzá az innovatív készítményekhez.

„Elképesztő lehetőségeket látunk az egészségügyi technológiában. A jövőben bőr alá beültethető, nanotechnológiát használó mikrochipek figyelmeztethetik a betegeket a gyógyszer bevételének elmulasztására. Sőt, hasonló beültetések segítségével az orvos akár folyamatosan nyomon követheti a beteg vérnyomását és más élettani adatait is. A technológiai fejlődés eredményeképp az egészségügy a gyógyítás helyett egyre inkább a megelőzésre koncentrálhat” – tette hozzá Laurie Bowen.

A BT tanulmánya arra is kitér, hogy a globalizáció milyen hatással lesz a gyógyszeriparra. A kínai és indiai gyógyszergyártók rendkívül olcsón képesek generikus készítményeket előállítani, komoly piaci konkurenciát támasztva a nagy nyugati cégeknek.
„2016-re az egészségügy jelentősen átalakul. A változás hajtóereje a technológiai fejlődés, és a felek közötti nyílt párbeszéd. A gyógyszeripar, ha időben nyit a fogyasztók felé, a következő évtized egyik nagy nyertese lehet” – összegezte a tanulmány következtetéseit Bowen.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés