Connect with us

technokrata

Irány a jövő – molekuláris felbontással

Smart home

Irány a jövő – molekuláris felbontással

A mikrotechnológia térhódítása után a nanotechnológia következik.

A 21. század a molekuláris biológia és a nanotechnológia évszázada lesz, ez a legtöbb iparágban is áttörést ígér, az élet számos részét át fogja alakítani. Ezért is fontos, hogy átadták Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Nanotechnológiai Kutatóintézetének újonnan épített anyagtudományi laboratóriumát a Miskolci Egyetem területén. A nanotechnológiával új versenyképességet teremtett a város, így Magyarországnak jó esélye van arra, hogy élen járjon ezen a szakterületen. A laboratórium átadása mindemellett kiemelkedően fontos mérföldkő az országban és a régióban is, hiszen Kelet-közép Európa egyik meghatározó kutatóintézetévé válhat.

Az intézet létrehozása szervesen illeszkedik Miskolc város 2007-től 2013-ig terjedő Versenyképességi és Fejlesztési Pólus programjába. A miskolci Nanotechnológiai Kutatóintézet létrehozása szorosan kapcsolódik az orosz-magyar kormányközi nanotechnológiai együttműködési programhoz. A projekt alkalmazott kutatási témaköreit a magyar és orosz fél már korábban rögzítette, ezek nanoporokra, nano-kompozit anyagokra, nano-szerkezetű fémekre és kísérleti termékekre, nano-diszpergációs technológiai alkalmazásokra, nano-medicina fejlesztésre, nanometrológiára és nanotechnológiai oktatásra irányulnak. A magyar-orosz nanotechnológiai kutatási együttműködés eredményeinek hasznosítására pedig a magyar-orosz kormányközi egyezmény alapján Miskolcon megalakult a Nanovo Kft., amely 51-49 százalékos arányban magyar, illetve orosz tulajdonban van.

A Nanotechnológiai Kutatóintézet (Bay-Nano) egyedülálló és a világ csúcstechnikáját felvonultató műszerekkel rendelkezik, jelenleg öt alkalmazott kutatási osztályból áll és 1,8 milliárd forintos állami támogatást kap működésének első három évére. Ebből az összegből a szükséges eszközparkot kell megteremteni, illetve az első három év működési költségeit kell fedezni.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom