Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tényleg lesznek hárommagos processzorok

Smart home

Tényleg lesznek hárommagos processzorok

Az AMD hivatalosan is elismerte a páratlan magszámú CPU-kat.

Alig pár napja röppent fel a hír, hogy a többmagos központi vezérlőegységeknél szokatlan számú processzormagot alkalmazna az AMD egyik új CPU-jában. Ismeretes, hogy eddig két, négy, nyolc illetve tizenhat magról volt szó, ehhez képest a Hard Tecs 4U website azt szellőztette meg, hogy készülni fog egy Phenom X3 névre keresztelt változat is. Az állítólag a piaci igények miatt életképes ötletnek minősített lapka minden, a K10 mikroarchitektúrára jellemző funkcióval (2 MB-nyi osztott L3 cache, SSE4A utasításkészlet, 128 bites lebegőpontos egységek, továbbfejlesztett erőforrás-gazdálkodási képességek, Hypertransport 3.0 stb.) rendelkezne.

Nos, a vállalat eddig nem kívánta hivatalosan megerősíteni (de cáfolni sem) az értesüléseket; a minap azonban nyilatkozott a témában. Eszerint elismerték, hogy lesz hárommagos processzor, amelyet 2008 első negyedévében terveznek piacra dobni, a desktop számítógépek számára. Greg White, a vállalat alelnöke és asztali részlegének vezető menedzsere prémiummegoldásnak minősítette a leendő lapkát, vagyis első nekifutásra úgy tűnik, hogy a value szegmensben nem fog megjelenni a Phenom X3-as.

Nyilvánvalóan, amíg független tesztek nem erősítik meg, fenntartásokkal kezelendő, de a vállalat szerint jelentős teljesítménytöbblet várható a plusz magtól, a kétmagos CPU-khoz képest. Az Advanced Micro Devices közlése szerint inkább a négymagosok teljesítményéhez áll majd közelebb a processzor. Órajelét tekintve pedig valószínűleg magasabb lesz, mint a négy-, de alacsonyabb, mint a kétmagos AMD lapkák frekvenciája.

Az továbbra sem derült ki azonban, hogy milyen gyártási módszert fog alkalmazni a vállalat. Egyelőre nem tudni tehát, hogy külön design készül a hárommagos CPU számára, vagy a quad-core példányok egyik magját tiltja le a vállalat, és így áll elő a Phenom X3.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés