Connect with us

technokrata

Tényleg lesznek hárommagos processzorok

Smart home

Tényleg lesznek hárommagos processzorok

Az AMD hivatalosan is elismerte a páratlan magszámú CPU-kat.

Alig pár napja röppent fel a hír, hogy a többmagos központi vezérlőegységeknél szokatlan számú processzormagot alkalmazna az AMD egyik új CPU-jában. Ismeretes, hogy eddig két, négy, nyolc illetve tizenhat magról volt szó, ehhez képest a Hard Tecs 4U website azt szellőztette meg, hogy készülni fog egy Phenom X3 névre keresztelt változat is. Az állítólag a piaci igények miatt életképes ötletnek minősített lapka minden, a K10 mikroarchitektúrára jellemző funkcióval (2 MB-nyi osztott L3 cache, SSE4A utasításkészlet, 128 bites lebegőpontos egységek, továbbfejlesztett erőforrás-gazdálkodási képességek, Hypertransport 3.0 stb.) rendelkezne.

Nos, a vállalat eddig nem kívánta hivatalosan megerősíteni (de cáfolni sem) az értesüléseket; a minap azonban nyilatkozott a témában. Eszerint elismerték, hogy lesz hárommagos processzor, amelyet 2008 első negyedévében terveznek piacra dobni, a desktop számítógépek számára. Greg White, a vállalat alelnöke és asztali részlegének vezető menedzsere prémiummegoldásnak minősítette a leendő lapkát, vagyis első nekifutásra úgy tűnik, hogy a value szegmensben nem fog megjelenni a Phenom X3-as.

Nyilvánvalóan, amíg független tesztek nem erősítik meg, fenntartásokkal kezelendő, de a vállalat szerint jelentős teljesítménytöbblet várható a plusz magtól, a kétmagos CPU-khoz képest. Az Advanced Micro Devices közlése szerint inkább a négymagosok teljesítményéhez áll majd közelebb a processzor. Órajelét tekintve pedig valószínűleg magasabb lesz, mint a négy-, de alacsonyabb, mint a kétmagos AMD lapkák frekvenciája.

Az továbbra sem derült ki azonban, hogy milyen gyártási módszert fog alkalmazni a vállalat. Egyelőre nem tudni tehát, hogy külön design készül a hárommagos CPU számára, vagy a quad-core példányok egyik magját tiltja le a vállalat, és így áll elő a Phenom X3.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom