Connect with us

Élhetőbb, környezetbarát épületek – a tervezésnél dől el minden

Smart home

Élhetőbb, környezetbarát épületek – a tervezésnél dől el minden

Amíg két épület elkészültéhez egy harmadikra való hulladék képződik, aligha van esély helyrehozni bolygónk megbomlóban levő ökoszisztémáját. A digitális korszak azonban kiutat kínál a környezet túlterhelésének csapdájából.

Mindaddig nem beszélhetünk fenntartható fejlődésről, amíg két épület felépítése során egy épületnyi hulladék keletkezik, illetve amíg az általunk létrehozott épületek használják fel a globális energia fogyasztás 40 százalékát, fogyasztják el az összes felhasznált elektromos áram 70 százalékát és bocsátják ki az üvegházhatást létrehozó gázok 48 százalékát. A gépgyártás is jelentős terheket ró környezetünkre, hiszen a késztermék előállításáig megépített nagyszámú fizikai prototípusok révén mintegy kétszer annyi hulladék keletkezik, mint amennyi a ma már rendelkezésre álló digitális modellezésnek köszönhetően szükséges. További problémát okozhatnak a megfelelő adatok hiányában tervezett és megépített infrastruktúrák is. Így válhat a felelős tervezés etikai kérdésből gazdaságivá.

„A fenntartható funkciók legnagyobb része már a tervezési eljárás során eldől és megváltoztatásuk költsége a projektek későbbi szakaszaiban jelentősen megnőhet. Az innováció negyedszázados hagyományával büszkélkedő Autodesk új megközelítései, mint például az építészet területén az Épület Információs Modellezés (Building Information Modeling), illetve a gépgyártásban alkalmazott Digitális Prototípuskészítés (Digital Prototyping) olyan eszközt ad a tervezők kezébe, amelyek segítségével már a megvalósítás előtt felmérhetik és mérsékelhetik terveik környezetre gyakorolt hatását és azok gazdasági következményeit” – mondta el David Palas, az 1982-ben Kaliforniában alapított, vagyis idén 25 éves Autodesk közép-európai régióért felelős értékesítési menedzsere.

Fenntartható fejlődés és fenntartható tervezés
A fenntartható fejlődés fogalma nemzetközi színtéren már a nyolcvanas évek elején megjelent, Magyarországon valójában csak az utóbbi néhány évben került a figyelem középpontjába – elsősorban a világszerte átélt és a média által közvetített természeti katasztrófák, valamint a klímaváltozás sokat vitatott témája kapcsán. Alapgondolata, hogy gazdasági fejlődésünket szervesen befolyásolják a társadalmi és a környezeti problémáink, illetve a problémák megelőzéséért és megoldásáért vállalt közös felelősségünk.

Az egyik jelentős terület, amely talán a leghatékonyabban alkalmazhatja a fenntartható fejlődés elveit, a tervezés. A tervező ugyanis már a kezdet kezdetén meghatározhatja, hogy az általa tervezett dolog – legyen az épület, autó, vagy akár egy autópálya is – használata során mennyi és milyen erőforrásokat fog felemészteni, vagy mennyi energia kell működtetéséhez. A fenntartható tervezés figyelembe veszi, hogy épített környezetünk, épületeink és az általunk alkotott tárgyak nagy része hosszú éveken, évszázadokon át szolgálja kényelmünket, így – ha a tervezés során erre nem fordítunk figyelmet – sok esetben már csak akkor van lehetőségünk a környezetbarát és fenntartható technológiák alkalmazására, amikor már késő.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom