Connect with us

technokrata

600 fokon is működő chipek

Smart home

600 fokon is működő chipek

Elviselik az extrém hőmérsékletet is.

Az USA űrügynöksége, a NASA nemrég számolt be arról, hogy olyan chipet hoztak létre, amely szélsőségesen magas hőmérséklet elviselésével is megbirkózik. A szilícium-karbid alapanyagból készített lapkák akár 600 Celsius fokon is működőképesek maradnak, el tudják látni feladatukat. Az eddigi integrált áramkörök, amiket a NASA használt, már alig több mint 300 foknál beadták a kulcsot.

A 600 Celsius fokos hőmérsékletet persze nem tudják végtelenségig tolerálni a chipek, viszont egy ennél kicsivel „hűvösebb”, 500 fokos környezetet gyakorlatilag bármeddig képesek kibírni. A hivatal közlése szerint a próbák során kiderült, hogy akár 1700 óráig is folyamatos üzemben tarthatók az új fejlesztésű lapkák. Vagyis végre megnyílik a komolyabb elektronikai feladatok megvalósításának lehetősége olyan szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között működő eszközöknél, mint amilyenek a sugárhajtású repülőgépek, űrhajók, különböző ipari gépek stb.

Nem ért még véget, sőt, igazából csak most kezdődik a lapka fejlesztése, közölte a NASA. Az aranykorszak csak ezután várható ugyanis: az űrhivatal további miniatürizálást ígér, növekvő energiasűrűség, kisebb méret és magasabb működési frekvencia mellett.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom